Viceprimarul Lucian Harșovschi răspunde liderului PSD Suceava: Sucevenii au fost consultați pentru următorii patru ani când au votat proiectul lui Ion Lungu


Intră acum și în grupul de

Viceprimarul PNL al municipiului Suceava, Lucian Harșovschi, a răspuns, vineri, criticilor liderilor organizației municipale PSD Suceava care au anunțat că nu vor vota bugetul pentru anul 2017 propus de Ion Lungu pentru că proiectele propuse pentru a fi finanțate nu au fost stabilite în urma unei consultări.

Astfel, Harșovschi susține că suceveni au fost consultați în alegerile locale pentru un proiect de patru ani al primarului Ion Lungu.

„Citesc cu uimire cum, prin vocea interimarului Ioan Cușnir, consilierii PSD Suceava anunță că nu vor vota bugetul propus de primarul Ion Lungu pe motiv că acesta nu se bazează pe nevoile sucevenilor.

Îmi pun eu întrebarea: Care buget domnilor, în condițiile în care nu avem nici măcar proiectul de buget pe țară? Ce documente ați consultat??? Cele cu bugetul de anul trecut, care a fost foarte bun de l-ați votat și dumneavoastră?

Ați fost invitați la o discuție preliminară, normală, în care s-au discutat câteva idei generale.

Cât despre faptul că populația nu este consultată, nu pot decât să vă îndemn să citiți legea. Sunt termeni clari trecuți acolo, inclusiv procedura de consultare publică.

În plus, sucevenii au fost de curând consultați și au „aprobat” un proiect pentru următorii patru ani, pe 5 iunie 2016, când au fost la vot.

Nu cred că mai are rost să mai întreb ce au făcut domnii de la PSD pentru Suceava, în condițiile în care au avut, din 2012 până în 2015, majoritatea în consiliul local, președintele și majoritatea în C.J. Suceava precum și guvern la nivel național? Să ne arate un singur proiect scris cu mâna lor, sau cu mâna altora, pentru Suceava”, a comentat Harșovschi declarațiile liderilor PSD Suceava.

Liderul grupului consilierilor PSD din Consiliul Local Suceava, Vasile Mocanu, a declarat, joi, într-o conferință de presă că bugetul pe care în prezintă primarul Ion Lungu pentru anul 2017 nu va fi votat de consilierii PSD întrucât acesta a fost făcut în baza a ceea ce crede Ion Lungu că vor sucevenii și nu în urma unei consultări cu sucevenii.

 

 

Mocanu a spus că la consultările cu primarul Ion Lungu, acesta le-a spus reprezentanților PSD, sarcastic, că bugetul Sucevei e „bugetul meu” și că acesta a arătat că are majoritatea necesară ca bugetul să fie aprobat în forma în care îl propune, dar că se consultă cu ei pentru „acces la Guvern” care să aloce fondurile.

 

Vasile Mocanu a arătat că reprezentanții PSD i-au spus primarului că  ei susțin ca proiectele care să fie finanțate trebuie să fie și cele pe care le vor suceveni și că de aceea ei consideră că este necesară o consultare a populației, prin referendum, pentru lista de investiții vizată.

 

Liderul consilierilor PSD susține că social-democrații vor ca așa numitul „bugetul meu”, al lui Ion Lungu, să devină, prin consultarea populației, „bugetul sucevenilor”.

 

El a arătat că prioritățile pe care sucevenii le consideră importante trebuie să fie cele pentru care să fie alocate fonduri.

 

Președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir, consideră că primarul Ion Lungu a mimat consultarea PSD pe tema bugetului 2017.

 

 

„Având în vedere că execuţia bugetară pentru anul 2016 este în jur de 60% rezultă în mod evident că veniturile proiectate pentru bugetul 2016 au fost, fireşte, crescute artificial. Nu putem accepta ca administraţia locală să facă aceleaşi erori că şi în anii precedenţi, erori care afectează grav dezvoltarea Sucevei”, a spus Cușnir.

El a arătat PSD Suceava consideră că singură varianta pentru a stabili priorităţile reale ale sucevenilor este consultarea, online, din uşă în uşă sau referendumul.

 

„Ce face Ion Lungu în complicitate cu Lucian Harșovschi şi PDL-ul de 13 ani? Stabilesc “ei cu ei” care sunt priorităţile sucevenilor. Pleacă de la  presupuneri, iar greşeala numărul unu în management este să pleci de la presupuneri. Presupun ei care sunt priorităţile şi soluţiile tehnice şi le implementează, iar acest mod dezastruos de abordare i-a costat pe suceveni sute de milioane de euro şi subdezvoltarea oraşului”, a spus Dan Ioan Cușnir.

 

El a mai declarat că nu poate permite ca cei care au dus la subdezvoltarea orașului și a județului să se împăuneze cu organizarea Centenarului Unirii în 2018.

 

 

 

„Străbunicul meu, Vasile Bursuc, primarul Moldoviței între cele două Războaie Mondiale,    s-ar răsuci în mormânt dacă aș permite așa ceva. Voi face tot ceea ce depinde de mine pentru a nu permite o asemenea rușine”, a spus Cușnir.

 

El a menționat că chiar dacă încearcă să evite consultarea populației, primarul Ion Lungu nu va scăpa de referendum.

 

„Lungu nu scapă de referendum. Sucevenii au nevoie de un primar care să îi consulte anual despre ce e nevoie. De un primar care să îi întrebe. Lui Lungu îi e frică de referendum, dar de ce ți-e frică nu scapi”, a conchis Dan Ioan Cușnir.

 

(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de