Ioan Bălan îl întreabă pe ministrul Transporturilor despre drumurile expres Suceava-Pașcani și Siret-Suceava: Au fost incluse în programul de guvernare doar pentru amăgirea bucovinenilor?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, îi cere socoteală ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, că nu pune în aplicare programul de guvernare și că nu a început demersurile pentru drumurile expres Siret-Suceava și Suceava-Pașcani.

Într-o interpelare către ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, Ioan Bălan arată că în Programul de Guvernare pe baza căruia a fost învestit Guvernul condus de Sorin Grindeanu, se prevede la capitolul „Transporturi rutiere” angajamentul pentru Dezvoltarea regională echilibrată, eliminarea decalajelor,un sistem eficient de gestionare și întreținere a tuturor drumurilor naționale care sunt esențiale pentru dezvoltarea transportului rutier.

Deputatul liberal sucevean adaugă că în același capitol sunt enumerate extrem de generos o listă de obiective de investiţii care vor fi continuate sau începute și a căror realizare ar presupune însă un efort financiar mai mare decât bugetul României pentru următorii patru-cinci ani, ceea ce arată nerealismul asumării acestor obiective.

„Între investiţiile înscrise în Programul de Guvernare 2017-2020, se află și două drumuri expres de o importanţă deosebită pentru Regiunea de Nord­ Est a României, care ar facilita și asigura o legătură mult mai rapidă între Bucovina și Capitală României. Mă refer la drumul expres Pașcani – Suceava, investiţie cu o valoare estimată la 289,99 mil. euro și la drumul expres Suceava – Siret cu o valoare estimată la 196,20 mil. euro. În privinţa surselor de finanţare a realiziirii acestor obiective sunt enumerate sec, fără certitudine două surse: FEN+BS – adică fonduri externe nerambursabile și/sau bugetul de stat”, susține Ioan Bălan.

Parlamentarul PNL a constatat însă că CNAIR nu a făcut nici un fel de demers concret în vederea demarării procedurilor specifice pentru realizarea acestor investiţii.

În aceste condiții, Ioan Bălan îi cere ministrului Transporturilor să spună dacă cele două investiţii enunţate se află între priorităţile investiţionale, începând cu anul 2017, „sau au fost menţionate în Programul dumneavoastră de Guvernare doar că să amăgească populaţia din această regiune că atenţia investiţională a noului guvern se va orienta și către Bucovina”.

El îi mai solicită ministrului să spună, dacă anticipează că aceste investiții vor începe, care sunt sursele de finanțare în condiţiile în care autoritatea de management sectorială necesară accesării fondurilor externe nerambursabile (AM POIM) nu este încă acreditată, iar bugetul de stat nu va putea susţine o astfel de investiţie în condiţiile unor venituri bugetare dezastruoase pe lunile ianuarie-februarie 2017.

Ioan Bălan cere și termene pentru începerea investiției și respectiv finalizarea lor.

„ Precizez faptul că solicit angajamentul dumneavoastră, personal, nu termene nerealiste propuse și neasumate de nimeni în documente de tipul MasterPlanului General pentru Transporturi”, a conchis Ioan Bălan.(N.B.)


Intră acum și în grupul de