Băișanu aduce acuzații grave privind situația de la Exploatarea de uraniu Crucea: A fost un atentat la siguranța națională


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a declarat, vineri, că situația dezastruaosă în care a ajuns Compania Națională a Uraniului trebuie anchetată întrucât consideră că este un atentat la siguranța națională închiderea acestei activități.

El a spus într-o conferință de presă că circa 200 de mineri protestează la București și unii sunt în greva foamei și că a avut, joi, la Ministerul Energiei discuții cu ministrul și cu secretarii de stat în prezența reprezentanților minerilor.

„Am aflat ce a făcut Guvernul Cioloș și omul pus de Cioloș în fruntea Companiei Naționale a Uraniului. În acea perioadă omul numit de Dacian Cioloș la conducerea CNU a rupt relația cu instituția care cumpăra minereu de uraniu de la Crucea. Astfel, minerii produceau și produc în continuare, dar nu au cui să vândă acest minereu de uraniu. Bănuiesc că e vorba de implicarea unei firme din Canada care trebuie să câștige licitațiile în dauna CNU”, a spus deputatul ALDE.

El a anunțat că el ca vicepreședinte al Comisiei de cercetarea abuzurilor și senatorul ALDE Ilie Niță, vor cere o comisie de analiză a activității CNU pe perioada Guvernării Cioloș.

„Trebuie să vedem dacă această instituție ce ține de instituțiile de siguranță națională, dacă directorul și Consiliul de Administrație, și-au făcut datoria față de această țară, față de acești oameni care astăzi sunt în grevă”, a spus Băișanu.

El a apreciat că Guvernul Cioloș nu a făcut nimic altceva decât „să vândă interesul național unei firme canadiene”.

„A scos de pe piață producătorul român, care este captiv și nu poate vinde decât instituțiilor abilitate din România pentru a face importuri din Canada.Este o acuzație gravă care cred că ar trebui să fie studiată, analizată, de instituțiile abilitate ale statului”, a mai spus liderul ALDE Suceava.

El a menționat că România este singurul stat din Europa care la momentul de față are tot lanțul, de la producerea minereului de uraniu, la transformarea și folosirea lui în reactoarele de la Cernavodă.

„Consider că e un atentat la siguranța națională care trebuie rezolvat repede”, a spus Băișanu.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de