Deputatul PNL Ioan Bălan îl întreabă pe ministrul Finanțelor dacă a glumit când a sugerat primarilor să facă împrumuturi din bănci pentru cofinanțarea proiectelor europene


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan, vicepreședinte al PNL, a solicitat, marți, printr-o întrebare adresată în Parlament ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, să răspundă serios dacă propunerea prin care a sugerat primarilor să se împrumute din bănci pentru a asigura cofinanțarea proiectelor europene este cea pe care o vede ca o soluție sau dacă a fost o glumă.

Bălan arată în întrebarea adresată ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, că în cadrul unei întâlniri dintre reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice locale și unii membri ai guvemului, printre care s-a aflat și ministrul Finanțelor și vicepremierul Sevil Shhaideh, primarii au fost informaţi asupra faptului că plafonul de 1,2 miliarde lei aferent cofinanţărilor pentru proiectele iniţiate de autorităţile locale a fost epuizat.

El menționează că în aceste condiții, reprezentanţii autorităţilor locale au solicitat soluţii urgenţe pentru această situaţie, fie prin majorarea plafonului, fie prin utilizarea instrumentului împrumutului din Trezorerie.

„Din păcate, soluţia fumizată de Ministerul Finanţelor Publice este cel puţin inacceptabilă. Astfel, Ministerul a sugerat administraţiilor publice ca resursele financiare necesare cofinanţării să fie obţinute pe calea împrumuturilor bancare, contractate de la băncile comerciale”, a adăugat Bălan.

El mai arată că având în vedere ţintele uriașe pe care și le propune actualul guvem în privinţa atragerii și utilizării fondurilor europene și luând în considerare impactul macroeconomic, în special asupra creșterii economice, dar și faptul că fondurile externe nerambursabile sunt, în cele mai multe dintre cazuri singura soluţie pentru proiecte de investiţii care să genereze modernizarea comunelor și orașelor și cea mai la îndemână pârghie pentru generarea de locuri de muncă pe termen scurt și mediu îi cere ministrului să menționeze dacă în situaţia în care Parlamentul sau Guvemul vor aproba noi creșteri de cheltuieli publice (cum ar fi propunerea PNL de majorare a indemnizaţiilor aleșilor locali cu 30% sau implementarea unei noi legi a salarizării în sistemul public), vor fi acestea însoţite și de o creștere corespunzătoare a transferurilor către bugetele autorităţilor administraţiei publice locale.

„Care bancă comercială din România ar fi dispusă să crediteze, pe termen mediu și lung, administraţia publică a unei comune sau a unui mic oraș care, din resursele proprii, nu își poate asigura nici măcar acoperirea cheltuielilor curente? Este propunerea furnizată de Ministerul Finanţelor Publice o glumă sau chiar credeţi că ea reprezintă soluţia pentru cofinanţarea proiectelor europene?”, mai întreabă Ioan Bălan.

El îi cere ministrului Finanțelor să spună cine va acoperi costurile cu dobânzile pentru aceste credeite în condiţiile în care creditarea pe piaţa liberă este generatoare de dobânzi tot mai consistente începând cu ianuarie 2017.

Deputatul Ioan Bălan îi cere ministrului să pună la dispoziţie și o situaţie detaliată privind stocul de datorie publică brută acumulat până la data de 31 decembrie 2016 la autorităţile administraţiilor publice din România, precum și nivelul dobânzilor anuale plătite în contul acestei datorii.(N.B.)


Intră acum și în grupul de