Ministrul Transporturilor îi răspunde lui Ioan Bălan: Drumurile expres Siret-Suceava și Suceava-Pașcani vor începe după anul 2021 conform deciziei Guvernului Cioloș


Intră acum și în grupul de

Ministrul Transporturilor, Alexandru Răzvan Cuc, i-a răspuns după aproape două luni deputatului PNL de Suceava, Ioan Bălan, la întrebarea privind realizarea drumurilor expres Pașcani-Suceava și Suceava-Siret că acestea vor începe abia în 2021.

„Viziunea strategică a Ministerului Transporturilor este dată de Master Planul General de Transport al României (MPGT). Acesta constituie un instrument strategic de planificare a intervențiilor majore (proiecte și alte acțiuni ) pentru perioada 2016-2030 ce sunt semnificative pentru obiectivele de transport la scară națională. Master Planul General de Transport are asociată Strategia de lmplementare ce definește prioritizarea proiectelor, programul de eșalonare a proiectelor, perioada acestora de implementare și sursa de finanţare. Master Planul General de Transport al României a fost aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.66612016 pe data de 14.09.2016”, arată Cuc.

Ministrul Transporturilor menționează că ierarhizarea proiectelor, pentru cele cinci moduri de transport, s-a realizat în funcție de valoarea ratei interne de rentabilitate economică a proiectului, apartenenţa la rețeaua TEN-T Core/Comprehensive și impactul asupra siturilor NATURA 2000.

„Punctajul final rezultat, pentru fiecare proiect a stabilit ierarhizarea proiectelor care sunt incluse în strategia de implementare a MPGT pentru atribuirea surselor de finanțare”, explică ministrul.

El a explicat că Master Planul General de Transport prevede că proiectul de drum expres Pașcani – Suceava, cu o lungime 60,50 km, perioada de implementare 2021-2024, iar valoarea estimată 289,99 milioane de euro fără TVA, sursa de finanţare fiind Fondul de Coeziune (FC).

„Realizarea Studiului de Fezabilitate este planificată pentru anul 2021, începerea lucrărilor este planificată pentru anul 2022, iar finalizarea acestora în anul 2024”, precizează Cuc.

El a mai spus că proiectul de drum expres Suceava – Siret, cu o lungime 41,00 km, are perioada de implementare 2021- 2024, valoare estimată 196,20 milioane euro fără TVA, sursa de finanţare fiind Fondul de Coeziune (FC).

La acest proiect realizarea Studiului de Fezabilitate este planificată pentru anul 2021, începerea lucrărilor este planificată pentru anul 2023, iar finalizarea acestora în anul 2024, arată ministrul.

„Aceste proiecte au ca sursă de finanțare Fondul de Coeziune (suma 6,484 milioane euro)  în perioada de programarea 2021 – 2030. Proiectele de drum expres se vor implementa prin mix de fonduri după cum urmează: fonduri structurale (63%), buget de stat (21%),  împrumuturi ifi-uri (16%)”, precizează Răzvan Cuc.(N.B.)

 


Intră acum și în grupul de