Dan Ioan Cușnir: Aștept ca Ion Lungu să-și facă „mea culpa” și să explice sucevenilor de ce s-a ajuns ca Suceava să fie „un oraș tras pe dreapta”


Intră acum și în grupul de

Președintele organizației municipale PSD Suceava, consilierul județean Dan Ioan Cușnir, a declarat, joi seara, în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că abordarea consilierilor locali PSD Suceava ar putea să fie schimbată în ceea ce privește aprobarea reducerii subvenției pentru gigacaloria furnizată în sistemul centralizat dacă primarul Ion Lungu va explica de ce s-a ajuns în acestă situație cu termoficarea din municipiu și va argumenta corect proiectul de hotărâre.

„I-au trebuit lui Ion Lungu 14 ani de experiențe pe spatele sucevenilor ca să înțeleagă cum e cu subvenția la energia termică”, a spus Cușnir.

El a atras atenția că în proiectul de reducere a subvenției pentru energia termică, în expunerea de motive, primarul Ion Lungu argumentează că trebuie să se vină în sprijinul Thermonet.

„Dacă ar fi venit cu o argumentație că cei care primesc subvenție o primesc din banii tuturor sucevenilor, ar fi fost altceva. Argumentația lui Ion Lungu e că trebuie să venim în sprijnul Thermonet. Primarul Sucevei trebuie să înțeleagă că el trebuie să fie avocatul sucevenilor nu a unui operator privat care, întâmplător, este același cu producătorul de energie. Mai avea un pic și plângea de necazurile celor de la Thermonet și Bioenergy. Sunt operatori importanți care trebuie să respecte contractele cu Primăria Suceava”, a spus Cușnir care a menționat că Thermonet s-a obligat să facă investiții de 5 milioane de euro.

El a mai declarat că grupul consilierilor locali are identitatea lui și că nu le poat impune cum să voteze, dar consideră că aceștia au votat corect mai ales că proiectul de hotărâre este prost argumentat.

„Aștept să-l văd pe Ion Lungu explicând de ce Termica este în faliment, de ce a băgat Termica în faliment și acum este avocatul unui operator privat, de ce nu a oferit condiții concurențiale egale la întocmirea caietului de sarcini pentru Thermonet și Transagent pentru distribuție și transport. După ce Ion Lungu își va face mea culpa și le va spune sucevenilor de ce au ajuns în acestă situație, de oraș tras pe dreapta la propriu și la figurat, după aceea, în cazul în care proiectul de hotărâre este corect argumentat, consilierii locali PSD cred că au o altă abordare”, a spus Cușnir.

Consiliul Local Suceava a respins, joi, cu votul consilierilor PSD-ALDE, proiectul inițiat de primarul Ion Lungu prin care se reduce subvenția acordată pentru energia termică furnizată în sistemul centralizat cu 62 de lei, urmând ca prețul de facturare să ajungă la 240 de lei/gigacalorie.


Intră acum și în grupul de