Iohannis către Flutur: Dacă nu vă veți cere dreptul legitim ca al doilea județ al țării, probabil că guvernanții vor uita în continuare de dumneavoastră


Intră acum și în grupul de

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat, miercuri, la o întâlnire cu administrația locală suceveană că este nevoie de implicare pentru realizarea de proiecte care să conducă la dezvoltare.

„Dacă nu vă veți cere dreptul legitim ca al doilea județ al țării, probabil că guvernanții vor uita în continuare de dumneavoastră”, a spus Iohannis în cadrul întâlnirii.

El l-a încurajat pe Gheorghe Flutur să continue pe drumul pe care a început, dând ca exemplu proiectul Clusterului Regional Inovativ de Bioeconomie Suceava-Botoșani.

„Vă încurajez să continuați pe acest drum care va fi, sunt convins, un proiect amplu, modern și durabil. De aici vor veni curând investitori dornici să dezvolte afaceri în regiune, vor apărea oportunități pentru agro-industrie și turism”, a spus Iohannis.

El a menționat că în ultimele decenii, deși s-au făcut eforturi, agricultura și satul românesc au făcut pași timizi spre modernizare, iar cu o pondere de circa 4% din PIB în 2016, agricultura este departe de a-și atinge potențialul, acela de motor al creșterii economice. Ne lipsesc și aici prioritățile și direcțiile de dezvoltare. Cu alte cuvinte, ca în multe alte domenii, ne lipsește planul, seriozitatea și continuitatea.

„Renașterea satului, mai ales la dumneavoastră, în Bucovina, se poate împlini prin mici ferme familiale, prin consolidarea micilor afaceri din turism care să exploateze uriașul potențial din zonă pe care îl aveţi.Nu doar aici, la Suceava, dar și în alte zone, avem o șansă importantă, ca România să aibă una dintre cele mai competitive agriculturi ecologice din Uniunea Europeană”, a spus Iohannis care consideră că în acest circuit trebuie implicați toți cei din zonă: crescători și cultivatori, procesatori, organizații profesionale din sfera agro-alimentară, universitatea fiind convins că rezultatele nu vor întârzia să apară.

El a cerut administrației locale sucevene să se folsească de toate instrumentele pe care le au la dispoziție pentru a schimba şi moderniza regiunea.

„Nu aveți întotdeauna la dispoziție toate resursele, dar aveți, în schimb, cel mai important atu: inventivitatea și inteligența românească. Sunt convins că prin tact, comunicare eficientă şi sprijin reciproc puteți face din Bucovina o oază de tradiție și progres”, a spus președintele.

Președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, i-a prezentat lui Klaus Iohannis mai multe proiecte de succes din județul Suceava, începând cu asocierea Schwaben-Suceava-Cernăuți ce împlinește 20 de ani, cu asociația Produs în Bucovina, cu proiectul social realizat la Rădăuți împreună cu Biserica pentru îngrijirea copiilor aflați în dificultate, cu modernizarea Spitalului Județean și a Aeroportului Suceava, proiectele turistice din preajma sărbătorilor religioase, dar și cu luna diasporei.


Intră acum și în grupul de