Deputatul Ioan Bălan atrage atenția ministrului Finanțelor că cei plecați la muncă în străinătate vor fi impozitați de două ori prin introducerea impozitului pe gospodărie


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, l-a avertizat pe ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, că impozitul pe gospodărie pe care acesta intenționează să îl introducă va afecta familiile ale căror membri se află la muncă în străinătate și întrețin prin munca lor familia din țară pentru că vor fi de două ori impozitați.

Bălan i-a transmis ministrului Finanțelor în Parlament, o interpelare privind impozitul pe gospodărie.

Bălan îi spune acestui a că a constatat cu „deosebită insatisfacţie” faptul că Guvemul României continuă să prezinte opiniei publice părți, mai mult sau mai puţin semnificative, din modificările pe care se pregătește să le aducă politicii fiscale generale.

„În această categorie intră și așa-numitul „impozit pe gospodărie”, a cărui implementare, cel puţin în baza informaţiilor comunicate de Ministerul Finanţelor, va fi cu siguranţă defectuoasă și cu rezultate fiscale foarte slabe, chiar începând de la 1 ianuarie 2018”, arată Ioan Bălan.

Deputatul liberal sucevean explică în scrisoare că așa cum a fost definită gospodăria fiscală, atât în intervenţiile publice ale ministrului cât și ale președintelui PSD, aceasta va cuprinde toţi membrii familiei, iar globalizarea veniturilor va cuprinde toate sursele de venit ale membrilor familiei.

„După cum foarte bine cunoașteți, unele regiuni ale României, cum ar fi și Regiunea de Nord-Est, sunt caracterizate de o puternică emigraţie a forţei de muncă, emigraţie, în cele mai multe cazuri pendulară, de durată medie, care nu implică și modificarea domiciliului persoanei, cu sau fără contracte de muncă oficializate în statele gazdă. În cele mai multe dintre cazuri, persoana plecată la muncă în străinătate este și singurul întreţinător al familiei, familii, de obicei sărace, extinse că număr, având în întreţinere un soţ ori soţie șomer, 1-2 copii și chiar și 1-2 bunici pensionari”, adaugă Ioan Bălan.

Deputatul sucevean îi reamintește ministrului Finanțelor, Viorel Ștefan, că în calitatea pe care a deţinut-o la Camera Deputaţilor, de președinte al Comisiei pentru buget, finanţe și bănci transpunerile de directive europene și multiplele acorduri bilaterale ratificate în scopul evitării dublei impuneri, la care a și participat personal.

Ioan Bălan consideră că ministrul va renunța la acest proiect costisitor și păgubos, iar pentru clarificarea popualției îl întreabă dacă în calculul venitului, respectiv al impozitului pe gospodărie, vor intra și veniturile obţinute de românii plecaţi la muncă în străinătate în baza unui contract de muncă sau fără un contract de muncă, sau dacă în calculul impozitului pe gospodărie vor intra și alocaţiile/indemnizaţiile sociale temporare de care beneficiază copiii unuia dintre românii plecați la muncă în străinătate și care are domiciliul stabil în România.

Parlamentarul sucevean îi cere ministrului să explice cum va evita dubla impunere în cazul lucrătorilor români care au onorat obligaţiile fiscale în statele unde muncesc.


Intră acum și în grupul de