Băișanu, trei întrebări în Parlament pentru ministrul Transporturilor privind autostrada Satu-Mare-Suceava, șoseaua de centură a Sucevei și drumul expres Suceava-Roman


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a transmis, în Parlament, trei întrebări la care așteaptă răspuns din partea ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, privind autostrada Satu-Mare-Suceava, șoseaua de centură a Sucevei și drumul expres Suceava-Roman.

Astfel, parlamentarul suceavean, arată că recent, autoritățile guvernamentale din țara vecină, Ungaria, au anunțat că vor finaliza în acest an tronsonul de autostradă M3 care va ajunge lângă granița cu România, spre Punctul de Trecere a Frontierei Petea.

„Vă reamintesc că această autostradă face parte dintr-un proiect care a fost convenit și semnat în aprilie 2006 la Nyiregyhaza, în prezența unor reprezentanți ai guvernelor din Ungaria și România, de reprezentanţi ai unor regiuni din Ungaria, ai județelor Satu Mare, Maramureş, Suceava, Botoşani, Iaşi, dar și ai unor reprezentanți din Ucraina și Republica Moldova privind construcţia unei şosele rapide pe traseul Nyiregyhaza-Odessa prin Suceava şi Chişinău, drum care se va conecta cu coridorul pan european V”, arată Băișanu.

El a amintic că, urmare a acestei decizii, în anul 2006, Guvernul  a realizat un plan de transport, aprobat prin Legea nr. 363 din 21 septembrie 2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional – Secţiunea I – Reţele de transport în care se propune autostrada Petea – Satu Mare – Baia Mare – Mireşu Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava.

Ulterior, prin Strategia pentru transport durabil a Guvernului României, Ministerul Transporturilor, pe perioada 2007-2013 şi 2020, 2030, anexa nr.7, din martie 2008, proiectul de autostradă Petea – Satu Mare – Baia Mare – Mireşu Mare – Dej – Bistriţa – Vatra Dornei – Suceava, este înscris cu mentiunea: „Tabel de concordanta privind proiectele prioritare in domeniul rutier, identificate de România împreună cu Uniunea Europeană, care urmează a fi realizate până în anul 2015 (şi în continuare)”.

„Ținând cont de faptul că autoritățile din Ungaria realizează partea lor din înțelegerea din anul 2006, vă întreb domnule ministru, când își propune Guvernul României să respecte prevederile Legii nr. 363 din 21 septembrie 2006 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului naţional astfel încât aproape trei milioane de români din zona de nord a țării să poată beneficia de dezvoltare prin conectarea zonei la sistemul european de autostrăzi”, adaugă Băișanu.

Pe de altă parte, deputatul ALDE Suceava arată că lucrările la centura rutieră a Sucevei, oraș situat la intersecția a două drumuri europene importante  -E85 și E58 au început  în anul 2007.

„Din cauza problemelor cu care s-a confruntat acest proiect în timp, expropieri, modificare de traseu, calamități, ritm scăzut al antreprenoriatului, care a depășit cu mult graficul de execuție, acesta s-a întins pe o durată mai mare de timp decât cea estimată, obiectivul „Varianta de ocolire a Sucevei” fiind în continuare precar, deși se estima faptul că lucrările vor fi finalizate în anul 2017”, spune Băișanu.

El îl întreabă pe ministrul Transporturilor când preconizează că vor fi finalizate și celelalte două tronsoane care sunt executate în proporție de 80 la sută și care este data exactă la care centura rutieră a municipiului Suceava va putea fi dată efectiv în circulație.

Alexandru Băișanu i-a mai spus ministrului Transporturilor că, în decursul anilor, sucevenii au fost amăgiți cu multe promisiuni  în ceea ce privește reparațiile majore de infrastructură.

„Din păcate, fără o infrastructură adecvată, această regiune rămâne în continuare cea mai săracă zonă din țara noastră și una dintre cele mai sărace din Uniunea Europeană. Mă refer în special la construcția drumului expres care leagă Romanul de Siret, un drum peticit, care a facut și face în continuare multe victime, o construcție care ar prelua traficul de pe E85, cât și a localităților traversate de singurul drum european care asigură legatura cu municipiul București”, a explicat deputatul.

El îl întreabă pe ministrul Transporturilor când preconizează că se vor finaliza lucrările la drumul expres Roman-Suceava care va lega Moldova de sudul țării.


Intră acum și în grupul de