Nechifor: Nu mai poate fi acceptat ca cei din administrația locală care se zbat, fac proiecte, aduc bani la buget și generează dezvoltare să fie plătiți la fel ca cei care nu fac mai nimic


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele Comisiei pentru administrație publică din Camera Deputaților, deputatul PSD de Suceava Cătălin Nechifor, consideră că nu mai poate fi acceptată plata aceloraşi drepturi salariale pentru cei care se zbat şi fac proiecte şi aduc bani la buget şi creează dezvoltare, în comparaţie cu cei din localităţile în care nu se întâmplă nimic și crede că e momentul să se înţeleagă, de la primar şi până la paznicul de noapte, că dacă se vrea mai mult trebuie făcut mai mult.

Nechifor arată că România nu mai poate rezista în Piața Comună cu salarii de câteva ori mai mici decât în alte țări UE.

El a menționat, în contextul dezbateriilor, privind noua lege a salarizării, discutată zilele acestea în Senat şi care va ajunge în Camera Deputaţilor, camera decizională, probabil săptămâna viitoare, că sindicatele din administraţia publică protestează, preşedintele Klaus Iohanis acuză, la rândul sau, iar PNL ţipă din toţi rărunchii că n-ar fi sustenabilitate financiară.

„Mai vine şi Comisia Europeană şi ne zice că nu vom respecta ţintele din MTO – obiectivul pe termen mediu. Care o fi, însă, varianta corectă, cine are dreptate, care ar fi cea mai bună soluţie, sunt întrebări legitime şi au nevoie de răspunsuri clare. Aşadar, în primul rând, nu mai putem rezista în Piaţa comunitară cu astfel de salarii, de câteva ori mai mici decât cele din alte ţări membre UE. Asta dacă vrem să păstrăm măcar acest model de creştere economică bazat mai degrabă pe consum. În al doilea rând, economia se va autoregla, se va (re)stabili echilibrul undeva mai sus în ceea ce priveşte salariile din mediul public care vor”trage” după ele şi salariile din privat, dar şi contribuţiile la bugetul de stat şi la bugetul asigurărilor sociale de stat”, arată Nechifor.

Deputatul sucevean adaugă că ultima supărare a sindicatelor este aceea că o parte din bugetele de salarii vor putea fi acordate de către conducătorul unităţii administrativ teritoriale, prin votul consiliului local, pentru acordarea de salarii mai mari acelor funcţionari care merită.

„Se aduce în discuţie ideea că primarul va da după bunul plac salarii mai mari cui vrea, ceea ce nu neg că s-ar putea întâmpla în anumite cazuri. Dar o fi mai bine acum? Când nu există nicio posibilitate de a motiva financiar pe cel care face mai mult? Oare nu tocmai acest lucru e un mod de a descentraliza acolo unde trebuie, chestiunea remunerării personalului? E o practică cvasigenerală în administraţia publică să lucrăm cu enunţuri şi cu numere, pe orice site de primărie apar câte proiecte sunt în implementare sau finalizate, câte hotărâri s-au adoptat, alte informaţii de interes public şi invariabil acea organigramă sintetică, seacă, impersonală, în condiţiile în care resursă cea mai importantă a unei primarii ar trebui să fie oamenii. Oare proiectele unei localităţi sunt făcute de cifre, de indicatori, sau de proceduri??? Şi atunci oamenii, ce facem cu ei?”, se întreabă Nechifor.

Parlamentarul sucevean consideră că nu este suficient ca angajații să aibă drepturi stabilite prin legea funcţionarului public și că aceștia ar trebui să nu mai fie trimişi în parc să scuture copacii de zăpadă sau chiar plimbaţi pe la activităţi mai mult sau mai puţin politice, ci ar trebui, mai degrabă, să îşi facă mai bine datoria, conform fişei postului şi nu numai, mai bine şi cu mai multă responsabilitate.

„Dar asta o faci doar atunci când primeşti recunoaşterea muncii tale, inclusiv prin salariu”, consideră Nechifor.

El a mai explicat că sursa de finanţare pentru aceste salarii mărite provine din taxele şi impozitele plătite de toţi, fie din bugetul de stat, prin echilibrarea bugetelor locale, fie din veniturile proprii ale localităţilor.

„Cred că e momentul să înţeleagă mai bine fiecare persoană dintr-o primărie, de la primar şi până la paznicul de noapte, că dacă vrem mai mult trebuie să facem mai mult. Nu mai poate fi acceptată plata aceloraşi drepturi salariale pentru cei care se zbat şi fac proiecte şi aduc bani la buget şi creează dezvoltare, în comparaţie cu cei din localităţile în care nu se întâmplă nimic. Vrem o administraţie publică mai performantă, trebuie să introducem şi criterii de performanţă calitative, iar acest lucru, cel mai transparent posibil, îl va putea face consiliul local la propunerea primarului. În loc de concluzie: constat că Boc a avut mai puţine reacţii negative atunci când a tăiat salariile faţă de Grindeanu care vrea să le crească”, a conchis Cătălin Nechifor.


Intră acum și în grupul de