Ioan Bălan în Parlament către Lia Olguța Vasilescu: Este adevărat că la elaborarea legii salarizării s-au estimat concedieri de zeci de mii de funcționari în administraţia publică locală?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, i-a cerut, luni, ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, în ziua când legea salarizării unitare a intrat în dezbaterea Comisiei de Muncă a Camerei Deputaților, să spună dacă la elaborarea legii a luat în calcul concedierea a zeci de mii de funcționari din administrația publică locală.

Bălan i-a spus ministrului Muncii că începând cu data de 24 mai 2017, o parte importantă dintre sindicatele reprezentative din administraţia publică locală au declanșat proteste și greve în semn de protest faţă de forma adoptată de Senat a legii salarizării personalului plătit din fonduri publice.

„La baza nemulţumirilor se află mai multe motive, printre care, dacă încă nu le-aţi aflat, îmi permit să vi le prezint: lipsa consultărilor premergătoare elaborării proiectului legislativ cu sindicatele reprezentative ale funcţionarilor publici din administraţia publică locală; adâncirea inechităţilor salarizării  în administraţia publică locală; majorări salariale nesemnificative pentru unele categorii profesionale, extrem de importante la nivelul administraţiilor locale; scăderi salariale, care contravin prevederilor constituţionale; lipsa unor criterii precise în salarizarea locală, care ar putea conduce la discriminări de salarizare între angajaţi care prestează aceeași muncă și au aceeași calificare; temerea justificată că majorările vor fi suportate din bugetele locale, care nu au aceste resurse; temerea reală că majorările salariale vor conduce la disponibilizări de personal, adică pierderea locului de muncă”, a arătat Ioan Bălan.

El i-a mai spus ministrului că în ciuda acestor semnale, care provin din partea unei categorii profesionale care numără peste 120 de mii de angajaţi, Ministerul Muncii și Justiţie Sociale a rămas total pasiv.

„Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât vorbim despre un proiect, aflat încă în dezbaterea Parlamentului și ale cărui neajunsuri ar putea să fie ajustate, la care Guvernul nu dorește, în nici o măsură să contribuie pozitiv. Mai mult, nemulţumirile tuturor categoriilor profesionale plătite din fonduri publice vor fi și mai mari atunci când, în baza noi legi, se vor calcula și plăti primele salarii”, a mai declarat Ioan Bălan.

În aceste condiții, deputatul sucevean i-a cerut ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu, să răspundă dacă, prin aplicarea noii legi a salarizării, salariile funcţionarilor publici din administraţia publică locală vor scădea, iar aceștia vor fi îndreptățiși să se adreseze instanţelor de judecată și să ridice excepţii de neconstituţionalitate.

Totodată, Bălan îi cere ministrului să spună dacă a luat vreodată în calcul care va fi impactul bugetar al onorării drepturilor câștigate de salariaţi în instantă și cum vor putea fi plătite acestea din bugetul anilor următori.

„În privinţa funcționarilor publici din administraţia publică locală puteţi garanta faptul că unele majorări salariale, doar pentru unele categorii profesionale, nu va însemna concedierea altora? Este adevărat că la elaborarea acestei legi aţi estimat concedieri în administraţia publică locală la nivelul zecilor de mii de funcţionari?”, a mai întrebat Ioan Bălan.


Intră acum și în grupul de