Băișanu(ALDE):Angajații muzeelor vor avea o salarizare care să le recunoască importanța socială


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a declarat, vineri, că legea salarizării unitare a personalului bugetar prevede coeficienți de salarizare corespunzători pentru angajații muzeelor în urma amendamentului pe care l-a propus în calitate de vicelider al grupului ALDE din Camera Deputaților și care a fost adoptat ulterior.

Băișanu a spus că a solicitat colegilor să aprobe amendarea proiectul de lege în ceea ce privește personalul angajat în unități muzeale, arătând că această categorie profesională, ce gestionează, manipulează, descoperă și valorifică pentru viitorime valori enorme de patrimoniu material, trebuie să fie încadrată corespunzător, pe același nivel cu cei de la instituţiile de spectacol.

În expunerea de motive, deputatul a arătat că discriminarea care se face nu se justifică, cu atât mai mult cu cât aceste categorii de profesiuni sunt reglementate de un sistem de atestare și autorizare foarte strict ce nu le permite alte câștiguri, fiind interzisă prin lege funcţionarea lor ca profesii liberale, așa cum pot să o facă cei din instituţiile de spectacol.

Totodată, s-a ținut cont de pregătirea complexă, studii universitare și post-universitare,necesară pentru formarea acestor specialiști care activează în instituţiile muzeale, respectiv sarcinile specifice pe care aceștia le îndeplinesc atât în direcţia cercetării științifice în domeniul socio-umanist, dar și în cea privind gestionarea și protejarea.

Mai mult, în susținerea amendamentului, Băișanu a spus că această categorie de personal de execuţie din sistemul public al muzeelor naţionale, regionale, judeţene trebuie să dovedească aptitudini aparte – creativitate, de vreme ce este implicată direct în realizarea de expoziţii muzeale permanente și temporare în ţară, dar și în străinătate.

Mai mult, el a arătat că personalul din muzee este măcinat de boli profesionale specifice, ultimii ani înregistrand chiar o serie de decese, din rândul mai ales al conservatorilor și restauratorilor, pe fondul unei injuste recunoașteri sociale și a unei salarizări aproape de minimul pe economie.

Mai mulți angajați din muzeele din țară, inclusiv din județul Suceava, au solicitat Guvernului să modifice grila de salarizare prevăzută inițial în proiect legii salarizării unitare a bugetarilor, aceasta fiind modificată ulterior, în cadrul dezbaterilor din Camera Deputaților.


Intră acum și în grupul de