Rectorul Universității Suceava, Valentin Popa, tentat să intre în politică și să candideze la Primăria Suceava: E greu să îl contracarezi pe Ion Lungu mai ales că eu vreau să încurajez munca și nu ajutoarele sociale


Intră acum și în grupul de

Rectorul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, a declarat, miercuri seara, la Bucovina TV, că a primit o ofertă „foarte tentantă” de a se înscrie într-un partid și că se gândește dacă o va accepta, arătând că ar fi interesat mai mult de o candidatură locală, deși este greu să îl contracareze pe actualul primar Ion Lungu în condițiile în care el vrea să încuajeze munca și nu ajutoarele sociale.

Valentin Popa a spus că, până acum, pentru el, politica a fost  ca o curte îngrădită și îi este foarte greu să intre înăuntru, dar că a mai discutat „peste gard” cu oamenii politici.

El a arătat că până acum niciun partid nu a fost interesat să îi facă o ofertă, dar că cel mai recent partid de pe scena politică Pro-România, i-a făcut o ofertă foarte tentantă.

„Nu am hotărât nimic”, a spus Popa care a menționat că deocamdată nu are ce alege, iar oferta Pro-România este cea mai bună, extraordinară, pentru că este singura.

Întrebat dacă „ușa e deschisă” pentru astfel de oferte, Valentin Popa a spus că de vreme ce a primit o ofertă, înseamnă că ușa a fost deschisă.

„Nu am luat nicio decizie în acest sens, dar sunt onorat că s-a gândit cineva și la mine să-mi facă o propunere”, a spus rectorul care a precizat că oferta tentantă care i s-a făcut înseamnă că i s-a propus să conteze foarte mult într-o structură de partid la nivel național.

„E greu să vă spun ce m-ar determina să intru în politică. Nu e o decizie ușoară, nu am făcut niciodată politică. Politica înseamnă să fii altături de alegători, să-i înțelegi, să-i asculți tot timpul. E complicat. Eu fac acest lucru în mediul universitar și nu pot să fac o extrapolare și să-mi închipui că va fi la fel de ușor în întreaga comunitate suceveană sau județeană. Schimbarea este radicală pentru mine și, la vârsta asta, schimbările radicale trebuie să le faci după o meditare prelungă.Trebuie să vorbesc cu familia, cu soția, cu prietenii cu care mă sfătuiesc în general”, a spus rectorul USV.

El a mai declarat că dacă va intra în politică,i-ar place mult mai degrabă să lucreze la nivel local-regional, dar cel mai mult la nivel local.

Întrebat dacă se gândește să candideze la funcția de primar, Valentin Popa a apreciat că postul de primar la Suceava nu este vacant.

„Nu cred că se vacantează (funcția de primar n.r.), cred că de câte ori va vrea domnul Lungu va ieși. Nu-mi fac probleme din această privință”, a spus Popa.

El consideră că e o anumită inerție în Suceava în această privință.

„E foarte mare inerție. E greu să găsești mijloacele de a-l contracara pe domul Lungu. A fost un primar foarte bun pentru o foarte mare parte din populația Sucevei. Este greu să mă gândesc, eu, că voi participa într-o campanie împotriva oricărui contracandidat și să spun că nu mai sunt de acord să dau subvenții, nu mai sunt de acord să dau ajutoare sociale fără nici un fel de discernământ, că acesta trebuie doar celor care merită și să mă mai și aleagă cineva. Cu aceste idei e greu ca să câștigi. Acestea ar fi principiile după care m-aș ghida. Să încurajez munca și să nu încurajez ajutoarele sociale, dar, din păcate votanții sunt din această categorie”, a spus Valentin Popa.

El consideră că pentru o candidatură este nevoie de o adevărată logistică și că este grea o candidatură din postura de independent.

Rectorul USV a mai spus că după ce își încheie mandatul, peste doi ani și șapte luni, este tentat și să rămână în Universitate și să se ocupe de proiecte și de studenți.

El a recunoscut că municipiul Suceava poate fi un proiect interesant.

”Toată viața m-am ghidat că atuci când mă duc la muncă să îmi placă ceea ce fac, și oriunde am fost, în țară sau străinătate, am avut plăcerea să merg la muncă”, a spus Valentin Popa.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de