Ioan Balan: Performanţa PSD-ALDE la guvernare – 0,004% absorbţia fondurilor europene – zero investiţii


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Balan, consideră că cel mai bun indicator pentru a măsura competenţa PSD şi ALDE la guvernare îl reprezintă absorbţia fondurilor gratuite, nerambursabile, care ar fi putut fi atrase de la Uniunea Europeană, care ar fi putut să contribuie la modernizarea României şi care ar fi generat sute de mii de noi locuri de muncă în economia românească.

„Suntem la o distanţă de peste trei ani de când a început exerciţiul financiar 2014-2020, iar România are o absorbţie financiară efectivă care se situează la un incredibil 0,004%, adică nimic. Ponta degeaba face pe zmeul în această chestiune, pentru că el este cel care a întârziat acordul de parteneriat cu doi ani, tot din incompetenţă!

Grav este faptul că, pentru anul 2017 şi anii viitori, PSD a programat ca majoritatea investiţiilor publice din România să fie realizate din aceste surse, pentru că banii din bugetul naţional abia dacă ajung pentru plata pensiilor şi salariilor pe tot parcursul anului.

Construirea de autostrăzi, reabilitarea de căi ferate, extinderi de porturi şi aeroporturi, modernizări ale reţelei şcolare şi sanitare îşi au sursa de finanţare aproape exclusiv în aceste fonduri nerambursabile. Ori, cum ele sunt zero, tot acolo este şi nivelul investiţiilor din ţară.

Unii spun că liderii PSD-ALDE nu sunt preocupaţi de aceste fonduri pentru că din ele nu se poate fura aşa uşor şi că nu se merită efortul pentru un comision aşa de mic.

Eu, personal, am o altă părere şi cred că dezastrul absorbţiei de fonduri europene este pură incompetenţă a miniştrilor care au condus şi conduc ţara de mai bine de patru ani. Este inadmisibil modul în care PSD nu depune nici un efort să întindă mâna ca să ia banii gratuiţi de la UE, în schimb se străduieşte, aici, în România, să mai aducă noi bani la buget prin tot felul de noi taxe şi impozite, care mai de care mai absurde sau mai aberante, puse tot pe spinarea angajaţilor şi a antreprenorilor oneşti”, este de părere Ioan Balan.

Deputatul sucevean atrage atenţia asupra faptului că rectificarea bugetară din august va afecta negativ şi ultima rămăşiţă din investiţiile publice programate pentru acest an, cu efecte nocive asupra creşterii economice pe termen lung.

„Nu este o necunoscută faptul că Guvernul a strâns bani puţini la buget şi la rectificarea bugetară va trebui să taie de undeva pentru a acoperi necesităţile imediate: pensii şi salarii. Nu ştiu de unde vor scoate resurse pentru a demara angajări în poliţie şi pentru a evita alte tragedii precum cea de la Suceava. Ştiu cu siguranţă de unde se va tăia? Evident că de la investiţii, pentru că acest cuvânt este necunoscut celor din PSD.

Efectele tăierii banilor de investiţii vor fi, în schimb, profund nocive pentru toţi românii, dar mai cu seamă pentru mediul de afaceri şi pentru creşterea economică de care avem atâta nevoie. Asta, dacă până atunci, Guvernul PSD-ALDE nu mai introduce alte impozite absurde. Cine ştie? Pentru că Guvernul şi-a demonstrat pe deplin incompetenţa în a atrage fonduri europene, atunci ar fi bine să sprijine administraţiile locale, primăriile şi consiliile judeţene, măcar cu bani pentru cofinanţarea cerută de Uniunea Europeană.

Vă garantez că până la sfârşitul anului nu am mai avea zero barat la adus fonduri în ţară. Administraţiile locale din Suceava, Alba, Cluj, Arad sau Bihor au demonstrat că pot face minuni pentru cetăţeni, utilizând fonduri europene, doar dacă sunt lăsate de Guvern să facă acest lucru”, a mai declarat deputatul PNL. (Alin Dima)


Intră acum și în grupul de