Băișanu propune prin lege modificarea condițiilor de primire a ajutoarelor sociale: Nu sunt împotriva ajutoarelor sociale, ci împotriva celor care primesc nemeritat ajutoare sociale


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, deputatul Alexandru Băișanu, a declarat că legea pe care o propune prin care să fie modificate condițiile de acordare a ajutoarelor sociale a fost elaborată și va intra în dezbaterea Parlamentului în luna septembrie.

 

Băișanu a spus în cadrul emisiunii Exclusiv 90 de minute de la Bucovina TV că nu este împotriva ajutoareleor sociale, dar crede că acestea trebuie oferite celor care chiar au nevoie de ele.

„O femeie cu muți copii, chinuită, bolnavă, care trebuie să aibă grijă și de copii și nici nu poate munci trebuie ajutată. Un om care are un handicap, oricare ar fi el, trebuie ajutat. Dar când vezi ditamai bărbații de 30-40 de ani, zdraveni, care spun că nu au de muncă și nici de alea, trebuie să primească ajutor de la stat, nu prea cred”, a spus Băișanu.

El consideră că banii care sunt alocați pentru ajutoare sociale persoanelor apte de muncă pot fi folosiți pentru drumuri, școli sau alte investiții.

„Eu pot să muncesc și să mă trezesc la 6 și să ajung la 12 noaptea acasă, ăla nu poate și stă cu mâna întinsă la stat. Nu. Mergi la muncă pentru că banii care îi cheltui tu s-ar putea folosi pentru drumuri, pentru iluminat public, pentru o pază mai bună, pentru cultură, pentru o școală și așa mai departe”, a spus Băișanu.

Deputatul ALDE crede că o vină o au și primarii care susțin astfel de persoane care le asigură un număr important de voturi.

„Iată ce se întâmplă în România: primarii țin zeci de familii care înseamnă sute sau mii de voturi, pe care, el, dacă are 40 la sută din populația comunității care ține cu ajutoare sociale, are 40 la sută din voturi asigurate pentru că ăia merg încolonați. S-ar putea să câștige doar cu voturile lor pentru că cei care muncesc cinstit, aleargă, s-ar putea să fie sătui de politică și nu merg la vot și lasă votul și destinul comunității în mâna primarului și celor care vin la vot pentru că primesc aceste ajutoare sociale”, a spus Băișanu.

El a arătat că a pregătit o lege care va intra în septembrie, iar una din măsurile prevăzute este că nu se poate refuza un loc de muncă de persoanele aflate în șomaj.

„În momentul de față dacă refuzi de trei ori la rând un loc de muncă nu mai beneficiezi de ajutor de șomaj”, a spus Băișanu care a arătat că nu există prevederi clare și în timp privind aceste refuzuri.

El a arătat că prin modificarea pe care o propune nu se poate refuza un loc de muncă și să fie menținut și statutul de șomer.

„În momentul când ai,  în județ, o listă de locuri de muncă, unele dintre ele în comunitate, ori spui da și câștigi bani prin muncă cinstită, iar dacă spui ba acestui loc de muncă spui „pa” ajutoarelor sociale”, a explicat deputatul.

El consideră că prin actualul sistem, unii oameni politici cumpără de fapt voturi foarte ieftin, cu banii statului și lasă aceste persoane să nu muncească.

Băișanu a mai spus că sunt cetățeni care nu vor să muncească, dar sunt alții care muncesc la negru și nu se înregistrează pentru a nu pierde banii pentru ajutorul social.

„Dacă ești sănătos și în putere de muncă nu e corect să refuzi un loc de muncă”, a mai spus deputatul.(Alin Dima)


Intră acum și în grupul de