Deputatul PNL Ioan Bălan îi transmite ministrului de Interne, Carmen Dan, îngrijorarea privind lipsa de personal a Poliției Județene Suceava: Ca urmare a pensionărilor masive, inclusiv centrele de examinare auto au fost restructurate


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a transmis, în Parlament, ministrului de Interne, Carmen Dan, îngrijorarea privind lipsa de personal în cadrul Poliției Române, exemplificând cu județul Suceava unde Poliția nu putea face față solicitărilor în condiții normale.

Astfel, parlamentarul sucevean arată într-o interpelare adresată ministrului de Interne că urmare a mai multor măsuri luate de Guvemul României în anul 2017, deficitul de personal din cadrul Poliţiei Române s-a accentuat și mai putemic, în special pe calea pensionărilor din sistem.

„Așadar, s-a ajuns la situaţia în care, în unele judeţe, Poliţia Română actionează cu 50-75% din personalul necesar pentru asigurare serviciilor publice de ordine publică și siguranţa cetăţeanului, dar și pentru servicii publice comunitare, cum ar fi cele privind înmatriculările, pașapoartele sau permisele de conducere. Judeţul Suceava nu face, din păcate, excepţie deoarece deficitul de personal ajunge la peste 25%, așa cum a estimat conducerea IPJ Suceava. De asemenea, ca urmare a pensionarilor masive, inclusiv centrele de examinare auto au fost restructurate în judeţ, fiind desfiinţate punctele de examinare de la Câmpulung Moldovenesc, Fălticeni, Rădăuţi și Vatra Domei. Trebuie precizat faptul că, în perioada 2010-2016, ca urmare a unei dimensionări a personalului cât mai aproape de exigenţele funcţionarii optime a Poliţiei, infracţionalitatea la nivelul judeţului scăzuse semnificativ. De asemenea, și siguranţa circulaţiei pe drumurile publice înregistrase creșteri calitative semnificative. Din păcate, ca urmare a acestui deficit de personal extrem de mare, trebuie să împărtășesc îngrijorările actualei conduceri a Inspectoratului Judeţean al Poliţiei Suceava, potrivit cărora, cu un personal subdimensionat, Poliţia judeţeană nu va putea face faţă tuturor solicitărilor cetăţenilor, chiar și în condiţii normale, nu în situaţii excepţionale”, arată Ioan Bălan.

El îi aminteșe ministrului de Interne că în cadrul ședințelor de guvem din ultimul timp, s-a angajat că vai întreprinde mai multe demersuri și că va lua mai multe măsuri pentru a compensa deficitul de personal la nivelul Poliţiei Române care, se pare că atinge cifra de peste 20 de mii, la nivel naţional.

În aceste condiții, Ioan Bălan cere ministrului să prezinte setul de măsuri pe care dorește să le implementeze în scopul reducerii deficitului de personal de la nivelul Poliţiei Române, precum și calendarul propus pentru implementarea acestor măsuri.

„În condiţiile în care judeţul Suceava este judeţ de frontieră, cu provocări suplimentare faţă de alte judeţe ale ţării în ceea ce privește ordinea publică și siguranţa cetăţeanului, va rog să precizaţi dacă, în cazul particular al judeţului Suceava, vă veţi concentra eforturile pentru reducerea deficitului de personal”, întreabă deputatul sucevean.

El îi cere ministrului să precizeze și câți absolvenţi sunt ateptați să finalizeze studiile anul viitor în școlile de specialitate și câți pot fi încadraţi imediat în structurile Poliţiei Române în următoarele 12 !uni, dar și dacă o scurtare a termenelor de școlarizare a viitorilor ofiţeri de poliţie nu afectează negativ calitatea viitoarei resurse umane atrase în Poliţia Română.


Intră acum și în grupul de