Guvernul alocă localităților din județul Suceava de 156 de ori mai puțini bani decât necesarul. Flutur face cea mai echilibrată împărțire a banilor. Toate localitățile primesc aceeași sumă


Intră acum și în grupul de

Președintele Consiliului Județean Suceava,Gheorghe Flutur, a făcut cea mai echilibrată propunere de împărțile a sumelor de bani suplimentare alocate de Guvern județului Suceava în condițiile în care la un necesar de 267,5 milioane de lei, Guvernul alocă județului doar 1,7 milioane de lei, de 156 de ori mai puțin.

Astfel, suma de 1,7 milioane de lei este împărțită egal tuturor localităților pe categorii.

Potrivit propunerii lui Flutur care urmează să fie apobată luni în ședința CJ Suceava, orașele primesc, 15.400 de lei, iar municipiile 130 de lei în plus pentru orașe, adică 15.530 de lei în timp ce toate comunele primesc 15.380 de lei, cu 20 de lei mai puțin decât orașele.

Nu primesc sume municipiul Suceava și nici comunele Udești și Ulma care nu au transmis solicitări.

Conform expunerii de motive, Administraţia Judeţeană a Finanțelor Publice Suceava a comunicat suplimentarea cu 1.708.000 lei, pe anul 2017, a sumelor alocate din cota de 18,5% din impozitul pe venit pentru echilibrarea bugetelor locale, ce urmează a fi repartizate de Consiliul Judefean Suceava unităţilor administrativ-teritoriale.

Consiliul Judeţean Suceava a solicitat unităţilor administrativ-teritoriale din judeţ  necesarul de sume pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală și a proiectelor de infrastructură ce necesită cofinanţare locală, precum și valoarea ratelor de capital ce trebuie achitate pentru împrumuturile contractate în baza Ordonanțelor de urgenţă ale Guvemului nr.2/2015, nr.46/2015 și nr.8/2016.

Centralizarea datelor a condus la un necesar total pe judeţ de 267.535.202 lei din care: 14.754.268 lei arierate, 9.361.317 lei credite rămase de rambursat și 243.419.616 lei necesar cofinanfare.

„Urmare a analizei fiecărei solicitări în parte și raportat la suma totală de repartizat, care este de 156 ori mai mică decât necesarul de finanţare, vă prezint spre analiză și aprobare propunerile de sume repartizate fiecărei unităţi administrativ-teritoriale din judeţ”, menționează Gheorghe Flutur.

Prin modul de repartizare a acestor sume, respectiv transferând egal cam aceeași sumă de 15.000 de lei în condițiile în care localitățile județului au nevoie de peste 150 de ori mai mult, Gheorghe Flutur transmite că suma alocată de Guvern nu are nicio influență asupra bugetelor localităților sucevene și că dacă județul a primit aproape nimic din necesar, localitățile primesc în mod egal suma alocată împărțită la numărul de localități.


Intră acum și în grupul de