Deputatul de Suceava Emanuel Havrici anunță că producătorii de cartofi și crescătorii de oi ar urma să primească în 2018 ajutor de stat, după modelul din acest an când au fost sprijiniți producătorii de roșii și crescătorii de porci


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Emanuel Havrici a anunțat producătorii de cartofi și crescătorii de oaie din județ că anul viitor ar urma să fie sprijiniți prin ajutor de stat după modelul din acest an când au fost alocați bani în plus pentru producătorii de roșii și crescătorii de porci.

Havrici a spus în emisiunea Exclusiv 90 de minute că intenția guvernului este de a sprijini în fiecare an câte o specie din domeniul vegetal și una din domeniul creșterii animalelor.

„Am spus să ajutăm în fiecare an producția pe o specie din domeniul vegetal și anul acesta am ales roșia și știți foarte bine cât amar de bani și cât de bine a mers această producție. Ne-am dus undeva spre 100 de milioane de euro bani achitați din bugetul de stat ca subvenție”, a spus deputatul.

El a adăugat că a fost întrebat cu cum se poate ca la 1000 de mp să se dea ajutor de stat de 3000 de euro și că acum s-a văzut că cei care au făcut și au dus tomatele la timp au luat cei 3000 de euro.

Tot în 2017 s-a stabilit ca crescătorii de porci să fie sprijiniți pentru că intră într-o concurență neloială cu crescătorii din țările vecine.

„De ce intră în această competiție? Pentru că au ajutoare de stat pe lângă subvenții, prin anumite scheme de ajutor care sunt permise până la un anumit nivel de Uniunea Europeană. Anul acesta am mers pe o lege privind ajutorul crescătorilor de porci”, a spus Havrici.

El a anunțat că ministrul Agriculturii, Petre Daea, intenționează ca pentru anul viitor să fie sprijiniți producătorii de cartofi și crescătorii de oi.

„La anul, domnul Daea se gândește la cartof pe de o parte, iar pentru noi, în zona asta, ar fi minunat dacă vom putea sprijini cartoful, dar și oaia, ceea ce mă interesează pe mine, adică Stulpicani, Ostra, Crucea”, a declarat Havrici.

El a spus că anul acesta ajutorul de stat pentru roșii în județul Suceava nu a avut mare impact și că au fost doar câțiva producători care au obținut acest sprijin.

„Dacă reușim să mergem cu acest program pentru oaie, adică un leu la kilogramul de lână, dacă mergem către cartof cu ajutor de stat, se va simți foarte puternic și în județul Suceava și cât va ține de mine și cât voi putea, voi face lobby ca aceste două produse să fie sprijinite prin ajutor de stat. Cât voi putea. Vor fi altele, voi vedea. Interesele sunt diverse în comisie”, a spus deputatul PSD sucevean.


Intră acum și în grupul de