Politolog sucevean: PSD are mici șanse să câștige Primăria Suceava.Dan Ioan Cușnir nu va fi lăsat să candideze, iar candidatul ar fi prefectul Mirela Adomnicăi. Doar rectorul USV, Valentin Popa, ar putea crea o anumită emulație


Intră acum și în grupul de

Politologul sucevean Adrian Botezatu  a apreciat, joi seara, în emisiunea Exclusiv 90 de minute că PSD are șanse mici să câștige la următoarele alegeri funcția de primar al Sucevei din cauză că partidul nu se va mai afla pe val după actuala guvernare și crede că președintele organizației municipale PSD Suceava, Dan Ioan Cușnir nu va fi lăsat să candideze și va fi înlocuit pe ultima sută de metri cu actualul prefect Mirela Adomnicăi.

„Cunosc foarte bine dinamica internă a PSD. Părerea mea este că Dan Ioan Cușnir nu va fi lăsat să candideze la funcția de primar al Sucevei din partea PSD. Eu cred că pe ultima sută de metri va fi un alt candidat la Primărie. Asta e părerea mea strict personală”, a spus Botezatu în emisiune.

El a apreciat că actualul prefect, Mirela Adomnicăi, va desemnată candidatul PSD.

„Cred că până la urmă candidatul PSD la Primăria Suceava va fi Mirela Adomnicăi, actualul prefect de Suceava. Asta e părerea mea pur personală. Mă bazez pe cunoaștera dinamicii interne a PSD”, a menționat Botezatu.

Politologul consideră că desemnarea unei femei drept candidat nu este o problemă pentru că societatea româneacă este destul de coaptă, iar diferențele că un candidat este bărbat sau femeie sunt nesemnificative.

„Președintele României este un etnic german de religie evanghelică. S-au depășit foarte multe bariere psihologice”, a spus Botezatu.

El crede că faptul că PSD ar putea avea un candidat femeie este ultimul impediment, dar că este puțin probabil ca PSD să aibă primar al Sucevei în 2020.

„La cum acumulează prostii și greșeli, și politice și administrative în prezent, în mod cert peste trei ani de zile PSD nu va fi pe val. Nu cred nici PNL nu va fi un partid care va trece de 50 la sută. Probabil că peste trei ani PNL să aibă un avans față de PSD și atunci candidatul PSD nu va fi foarte avantajat de scorurile partidului. Trebuie să fie un candidat mult prea proeminent, să fie o locomotivă, să poți depăși acel prag minimal pe care ți-l poate oferi atunci PSD. În cazul Tiberius Brădățan, a ieșit din campania electorală cu procentele electorale cu care a intrat. Campania nu a fost niciun fel de creștere pentru el”, a explicat politologul.

El consideră că o eventuală candidatură a rectorului USV, Valentin Popa, ori ca independent, ori din partea unuia din partide, probabil Pro România, va putea crea o anumită emulație.

Potrivit acestuia, și managerul Spitalului Județean de Urgență Suceava, Vasile Rîmbu, este un astfel de candidat care poate crea emulație.

„De altfel, din punct de vedere al municipiului Suceava, Vasile Rîmbu este cea mai bună variantă de dezvoltare a acestui oraș, dar cum sunt realist, probabilitatea să fie primar e foarte mică”, a spus Botezatu.

El a mai spus că actualul primar are șanse mari să fie reales.

„Dacă Ion Lungu va candida și nu va avea contracandidați redutabili va avea șanse să se mențină la putere, mai ales că și-a dezvoltat în timp mai multe rețele transpartinice care în momentul în care le activează lucrează foarte eficient pentru victoria domniei sale”, a spus Botezatu.

În ceea ce privește candidatul PMP, viceprimarul Marian Andronache, politologul a spus că acesta este un om de calitate, cunoaște administrație, dar e un tip de bun simț și nu e un comunicator feroce, nu e un om care să electrizeze masele.

„Are calități deosebite de administrator, dar nu e și un comunicator deosebit pe măsura calităților administrative. Poate ține organizația pe media națională a partidului, dar nu cred că va crea surprize”, a spus Botezatu.

El a mai apreciat că și Gheorghe Flutur are șanse de 90 la sută să obțină un nou mandat la Consiliul Județean pentru că următoarele alegeri vor favoriza din start PNL.

„Șansa lui va depinde de scorul Pro-România care va putea înclina balanța în Consiliul Județean”, a mai declarat Botezatu.

 


Intră acum și în grupul de