Senatorul Cadariu către ministrul Transporturilor: Tergiversarea finalizării șoselei de centură a Sucevei este gravă și inacceptabilă

Senatorul PNL de Suceava, Dan Cadariu, l-a interpelat, în Parlament pe ministrul Transporturilor și îi cere să-și asume un termen de finalizare a șoselei de centură a Sucevei și să explice de ce acest obiectiv nu este inclus între proiectele în derulare ale Companiei Naționale de Drumuri.

El îi transmite ministrului Transporturilor că „o situație gravă și inacceptabilă” este tergiversarea finalizării șoselei de centură a municipiului Suceava, iar Guvernul trebuie să răspundă pentru aceasta.

„Cu deosebită îngrijorare vă aduc în atenție situația lucrărilor la centura municipiului Suceava, unde de ani buni nu se mai face nimic. Se intră în sezonul de iarnă și, ca atare, nici în acest an nu se reiau lucrările”, arată senatorul liberal sucevean.

El precizează că tergiversarea reluării lucrărilor este cu atât mai greu de înțeles cu cât au fost alocate fonduri europene pentru finalizarea investiției.

„Încă din aprilie 2016, Comisia Europeană a emis decizia prin care se aprobă contribuția financiară din partea Fondului de Coeziune – 85% din valoarea totală eligibilă a Proiectului și 15 % este asigurată de la Bugetul de Stat. Data estimată de finalizare a întregului proiect era 31 decembrie 2016”, arată Cadariu.

Parlamentarul sucevean consideră că această șosea de centură este o investiție vitală pentru dezvoltarea județului Suceava și a zonei de Nord-Est a țării, iar lucrările la acest obiectiv au demarat în anul 2008, iar până în anul 2012 au fost realizate peste 80% din acestea și specialiștii apreciază că ar mai fi de lucrat circa 3 luni efective.

 

„Pentru locuitorii municipiului Suceava şi o bună parte din zona de est a județului, traficul zilnic este un adevărat coșmar, traversarea orașului Suceava, la ore de vârf înseamnă o oră şi jumătate. Suceava este un județ de graniță, iar punctul de trecere a frontierei cu Ucraina generează un trafic de greu, de tranzit, care produce numeroase blocaje în trafic, dar și creșterea numărului de accidente rutiere”, menționează senatorul sucevean.

 

Parlamentarul liberal subliniază că județul Suceava este o zonă turistică cu mare aglomerare în sezonul estival, iar municipiul Suceava este un oraș de tranzit și nefinalizarea șoselei de centură aduce mari prejudicii economice întregii zone şi mare disconfort populației.

„E greu de înțeles de ce o porțiune atât de scurtă din acest obiectiv nu se mai finalizează. Sentimentul locuitorilor județului Suceava este că trăiesc într-o zonă abandonată”, consideră parlamentarul.

Mai mult, Dan Cadariu îi cere ministrului să analizeze problema finalizării lucrărilor obiectivului ” Variantă de ocolire Suceava “, având în vedere avantajele imediate și majore pe care le poate asigura utilizatorilor rețelei rutiere din Suceava prin descongestionarea circulației în municipiu, reducerea accidentelor, creșterea vitezei de transport, reducerea consumului de carburanți, reducerea gradului de poluare în Suceava, precum și efectele defavorabile ale poluării asupra mediului ambiant și asupra monumentelor istorice – patrimoniu național sau UNESCO.

„În plus față de cele menționate, am constatat cu surprindere că centura Sucevei nu mai apare nici în Stadiul proiectelor aflate în derulare, din această lună-noiembrie 2017, document al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), deși, repet, acest proiect este inclus în cele cu finanțare europeană”, precizează Cadariu.

El îi cere ministrului să precizeze de ce nu se reiau lucrările la șoseaua de centură a Sucevei, dacă s-au respectat și menținut alocările bugetare pe 2017 pentru acest obiectiv de investiții, inclusiv cele europene și care este termenul estimat și asumat pentru finalizarea rutei ocolitoare a Sucevei.

loading...