Deputatul Ioan Bălan, către ministrul Pădurilor: Piața neagră a lemnului de foc înregistrează o efervescență. Cum veți rezolva problema crizei lemnului de foc în condițiile în care acum se acoperă doar 20 la sută din cerere?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a interpelat ministrul Apelor și Pădurilor, Doina Pană, în legătură cu criza lemnului de foc care a generat o efervescență pe piața neagră în condițiile în care necesarul de lemn de foc este acoperit doar în proporție de 20 la sută.

„În pragul intrării în iarna dintre anii 2017/2018, cea mai mare parte a locuitorilor din mediul rural, care-și încălzesc locuințele preponderent cu lemne de foc, se află în situația neplăcută, fie de a nu găsi deloc lemn de foc la comercializare, fie, dacă îl găsesc, prețul acestuia este chiar și cu 150% mai mare față de iarna trecută,  2016/2017. De exemplu, în județul Suceava, fără a cunoaşte cauzele care stau la baza limitărilor, cantitatea de lemn de foc ce urmează a fi pusă la dispoziția consumatorilor de către Regia Autonomă Romsilva va acoperi cel mult 20% dintre solicitările cetăţenilor”, arată Ioan Bălan.

Deputatul liberal menționează că, din păcate, situația întâlnită în județul Suceava nu este una singulară, ci, dimpotrivă, deficitul de lemn de foc pare să caracterizeze întreaga țară, în special în mediul rural, unde încălzirea cu sobe este preponderentă.

„Mai mult decât atât, situația deficitului de lemn de foc nu reflectă o criză neprevăzută, ci ea trenează de mai mulți ani, iar în toamna anului 2017 s-a acutizat”, arată deputatul.

Țiând cont de implicațiile sociale ale acestui deficit, precum și prognozele extrem de pesimiste ale Administrației Naționale de Meteorologie, care anticipează o iama lungă și cu temperaturi extrem de scăzute, deputatul Ioan Bălan cere ministrului Doina Pană să precizeze care sunt motivele ce au condus la acest deficit important de lemn de foc în România, deși zilnic se exploatează legal mii de metri cubi de lemn și tot mai multe familii au renunțat la încălzirea tradiționala a locuințelor cu lemn, în favoarea centralelor cu gaz.

„Care sunt măsurile ferme pe care intenționați să le implementați, astfel incât cetăţenii să aibă acces la necesarul de lemn de foc din piaţa oficială, nefiind obligați să apeleze la piața neagră, care înregistrează o relativă efervescența?”, mai întreabă deputatul.

Totodată, în cazul particular al județului Suceava, el cere ministrului să comunice dacă intenționează să convingă autorităţile Romsilva, pentru a crește cotele de exploatare de lemn de foc pe care intenţionează să le pună la dispoziția populației, la un preț accesibil.

El mai întreabă dacă ministrul nu consideră ca o parte din deşeurile generate de agenții economici care prelucrează lemn, ar putea fi direcționate pentru acoperirea deficitului de lemn de foc pentru populație.

„Vă rog să precizați dacă în cadrul financiar european 2014-2020 intenționați să promovaţi proiecte de stimulare a încălzirii locuințelor din alte surse de energie, inclusiv regenerabilă, măsuri care ar diminua din presiunea asupra lemnului de foc”, mai solicită deputatul Ioan Bălan ministrului Apelor și Pădurilor.


Intră acum și în grupul de