Deputatul Bogdan Gheorghiu: Zona Fălticenilor nu și-a atins potențialul economic și social din lipsa proiectelor curajoase. E nevoie de înființarea Zonei de tip metropolitan Fălticeni ce e aproape de viitoarea autostradă A 8 și va duce la dezvoltarea întregii zone

Deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, susține că e necesară înființarea Zonei de tip metropolitan Fălticeni care să fi principalul factor ce va dezvolta această zonă mai ales că traseul viitoarei autostrăzi A 8 trece prin apropiere.

Într-un comunicat de presă, Gheorghiu arată că municipiul Fălticeni și zona rurală adiacentă nu a beneficiat după 1989 de o viziune strategică de dezvoltare pe termen mediu și lung, stagnarea și lipsa de orizont politic și administrativ fiind constanta ultimilor decenii.

„Soluțiile pentru dezvoltarea economică și socială a zonei sunt foarte  clare: dezvoltarea urbană și urbanistică a municipiului Fălticeni, principalul mijloc fiind crearea unei ZONE DE TIP METROPOLITAN împreună cu comunele limitrofe ce înseamnă un bazin demografic de aproximativ 70.000 de locuitori, cu care să dezvolte cartiere de tip rezidențial, să dezvolte utilitățile în comun, să oferteze  un pachet economic integrat și facilități , platforme industriale și logistice, transport public integrat, promovare turistică comună , gestionarea deșeurilor în comun, promovarea evenimentelor culturale”, explică deputatul.

Potrivit acestuia, este paradoxal că în condițiile în care zona Fălticenilor beneficiază de o poziționare geografică de excepție, iar marele geograf român Ion Conea arăta că orașul medieval Baia – civitas moldovensis a apărut ca urmare a dezvoltării rutei comerciale spre Transilvania, fiind la intersecția drumurilor comerciale spre  Transilvania la vest și la nord spre Ucraina, Polonia și Marea Baltică, zona  nu și-a atins potențialul economic și social din lipsa proiectelor curajoase.

„Toți parlamentarii județului Iași, cu o singură excepție, și-au unit eforturile pentru susținerea în comun la Guvern a autostrăzii Iași-Târgu Mureș. Această autostradă care va trece la 20 de km de zona Fălticeni este absolut necesară pentru dezvoltarea durabilă a acestei regiuni. Autostrada ar aduce zonei Fălticenilor investiții, locuri de muncă și prosperitate locuitorilor săi”, arată deputatul.

El solicită parlamentarilor PSD din județul Suceava să susțină public finanțarea din partea Guvernului PSD a autostrăzii Iași- Târgu Mureș și crearea unei zone de tip metropolitan la Fălticeni.