Ministrul Pădurilor îi răspunde lui Ioan Bălan: Prețul mare a lemnului de foc, din cauza scăderii drastice a tăierilor ilegale. În județul Suceava nu vom mări cota de lemn de foc


Intră acum și în grupul de

Ministrul demisionar al Apelor și Pădurilor, Doina Pană, a răspuns deputatului PNL de Suceava, Ioan Bălan, privind criza lemnului de foc și creșterea prețurilor acestei categorii de lemn.

Potrivit răspunsului ministrului, „o posibilă explicație a scăderii ofertei de lemn de foc la prețuri modice, o reprezintă scăderea drastică a comercializării lemnului provenit din tăieri ilegale, datorită măsurilor luate de Ministerul Apelor și Pădurilor pentru combaterea infracționalității în acest domeniu”.

În răspuns se subliniază că abordarea aprovizionării populației cu lemn de foc, inclusiv a instituțiilor publice – unități școlare, sanitare din mediul rural care încă mai folosesc astfel de sisteme de încălzire, nu se poate face decât pornind de la premiza structurii existente a proprietății asupra pădurilor, respectiv 48,7% este pădure a statului, 16 la sută pădure a autoritățior locale, iar restul proprietate privată.

„În condițiile existenței pieței libere a lemnului, când operatorii economici reacționează puternic față de posibile măsuri având caracter anticoncurențial,  s-a elaborat de o manieră transparentă și participativă, care a generat numeroase dezbateri și dispute, Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică”, arată ministrul care adaugă că acest regulament a suferit mai multe modificări și s-a urmărit instituirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a acestor principii, respectiv pentru eliminarea intermediarilor în vânzarea lemnului de foc catre populatie.

„S-a solicitat Gărzilor forestiere și ocoalelor silvice să se dea curs cu celeritate cererilor populației pentru marcarea arborilor din vegetația forestieră din afara fondului forestier național, în vederea exploatării – conform prevederilor legale”, a explicat Doina Pană care subliniază că s-a recomandat ocoalelor silvice să depună eforturi pentru efectuarea de urgență a lucrărilor de îngrijire a arboretelor, acolo unde acestea nu s-au realizat încă, pentru disponibilizarea de lemn de foc pentru populație.

În ceea ce privește cazul județului Suceava, ministrul Doina Pana a comunicat deputatului liberal sucevean Ioan Bălan că Regia Națională a Pădurilor- Romsilva va aplica prevederile legale în ceea ce privește exploatarea pădurilor și valorificarea lemnului de foc pentru populație, iar Ministerul Apelor și Padurilor „nu intenționează „să convingă autoritățile Romsilva, pentru a crește cotele de exploatare de lemn de foc pe care intenționează să le pună la dispoziția populației” în județul Suceava și nici în alte județe din țară”.

În ceea ce privește solicitarea deputatului sucevean privind direcționarea unei părți a deșeurilor generate de operatorii economici care prelucrează lemn, pentru acoperirea deficitului de lemn de foc pentru populație, ministrul susține că această acțiune nu face parte din atribuțiile Ministerului Apelor  și Pădurilor.

„Referitor la utilizarea resurselor energetice alternative pentru încălzirea locuințelor populației, Ministerul Apelor  și Pădurilor a luat inițiativa de a identifica astfel de soluții. În acest scop a promovat un Memorandum prin care Guvernul României a aprobat constituirea unui grup de lucru interministerial condus de Ministerul Apelor și Pădurilor, din care mai fac parte și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii  și Dezvoltării Rurale și Ministerului Energiei”, se mai arată în răspunsul semnat de Doina Pană.

 


Intră acum și în grupul de