Băișanu cere ministrului pentru românii de pretudindeni ca împreună cu o delegație parlamentară să meargă în regiunea Cernăuți pentru a sprijini românii care trăiesc în afara granițelor fără voia lor


Intră acum și în grupul de

Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu, a cerut, luni, ministrului pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, să se preocupe mai mult de situația românilor care locuiesc în regiunea Cernăuți, arătând că aceștia sunt victime ale ultranaționaliștilor.

În timpul audierii în Comisia pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării a ministrului Natalia-Elena Intotero, Băișanu a prezentat o scrisoare a lui Vasile Tărâțeanu care semnalează situația dificilă a românilor care trăiesc în Ucraina după ce legislația din această țară elimină studiul în limba minorităților și a subliniat că Tărâțeanu nu poate renunța la limba pe care o vorbește.

Deputatul sucevean a menționat că atât Vasile Tărâțeanu cât și Centrul Cultural Eudoxiu Hurmuzachi din Cernăuți au fost atacate de ultranaționaliști.

„Ca prim gest ar trebui să ne deplasăm la Cernăuți pentru a sprijini pe românii de acolo care trec prin  momente grele și pentru a purta discuții la cel mai înalt nivel cu cei care consideră că pot să nedreptățească populația românească din Ucraina”, a spus Băișanu.

El consideră că este un gest pe care Guvernul României și Parlamentul României îl pot face pentru „românii care trăiesc în afara granițelor țării fără voia lor”.(N.B.)


Intră acum și în grupul de