Deputatul Bogdan Gheorghiu, la 630 de ani de atestare a Sucevei: Istoricii români sunt unanimi în a aprecia Cetatea de Scaun a Sucevei ca fiind unul din cele mai importante și glorioase orașe din istoria românilor
Deputatul PNL de Suceava, Bogdan Gheorghiu, a subliniat joi, făcând referile la împlinirea a 630 de ani de atestare documentară a Sucevei că istoricii români sunt unanimi în a aprecia Cetatea de Scaun a Sucevei ca fiind unul din cele mai importante și glorioase orașe din istoria românilor.

Într-un comunicat de presă, parlamentarul sucevean reamintește că în data de 10 februarie se împlinesc 630 de ani de la prima atestare documentară a orașului Suceava.

Astfel, într-un document diplomatic încheiat  la 10 februarie 1388 între Petru Mușat și regele Poloniei Vladislav al II-lea din dinastia lituaniană Iagello ce stabilea condițiile unui împrumut pe care voievodul moldovean îl acorda acestuia din urmă, gajul fiind regiunea Pocuției, apare ca locație de redactare a actului denumirea Sucevei.

„De remarcat că la prima atestare, Suceava apare explicit ca oraș și ca centrul politic al nou înființatului stat al Moldovei. Istoricii români sunt unanimi în a aprecia Cetatea de Scaun a Sucevei ca fiind unul din cele mai importante și glorioase orașe din istoria românilor”, menționează deputatul.

Deputatul PNL a mai remarcat că renovarea reușită a Cetății de Scaun atrage anual mii și mii de turiști, români și  străini, fiind un puct de reper al românismului.

„În acest an se vor finaliza reabilitarea statuii ecvestre a voievodului Ștefan cel Mare și transferul prin lege a Parcului Șipote în patrimoniul Primăriei Suceava, ceea ce va reprezenta o mai bună punere în valoare a istoriei locului. Sucevenii și românii au toate motivele să fie mândri de istoria glorioasă a orașului Suceava. La mulți ani SUCEAVA! La mulți ani suceveni!”, a transmis deputatul PNL Bogdan Gheorghiu.(N.B.)

 

loading...