Inițiativa deputatului PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu de renunțare la ora de vară, validată de votul Parlamentului European


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Bogdan Gheorghiu și-a anunțat încă din luna octombrie  2017 dorința de a promova un proiect de lege pentru renunţarea la schimbarea orei de vară şi de iarnă, inițiativă privită cu critici și scepticism de cei care nu înțelegeau avantajele acestei măsuri.

În argumentarea iniţiativei sale, Bogdan Gheorghiu susţinea că schimbarea orei provoacă probleme de sănătate şi afectează economia. Deputatul liberal a adăugat că studiile efectuate de specialişti pe această temă au demonstrat că schimbarea orei poate duce la tulburarea ceasului biologic, ceea ce provoacă schimbări de dispoziţie, probleme cu somnul şi un risc crescut de atac de cord şi accident rutiere. El a subliniat că şi copiii au de suferit în urma acestor modificări de oră.

„Mecanismul trecerii de la ora de iarnă la ora de vară, şi invers, a devenit un lucru din ce în ce mai puţin util, dacă vorbim de motivele pentru care a fost el pus în aplicare cu mulţi ani în urmă. Mai mult, din ce în ce mai multe studii arată efectele dăunătoare ale acestei treceri de la ora de iarnă la ora de vară, şi invers”, a spus Bogdan Gheorghiu.

Amintim că Parlamentul European a adoptat joi, 8 februarie, o rezoluție prin care cere să fie reevaluată trecerea la ora de vară (respectiv la ora de iarnă) și, dacă este nevoie, să se schimbe regulile aflate în vigoare. Membrii PE se tem că trecerea de la ora de vară la cea de iarnă și invers ar putea avea efecte negative asupra sănătății cetățenilor europeni. „Inițiativele cetățenilor au arătat că publicul este îngrijorat de cele două schimbări de oră din an care marchează începutul și sfârșitul perioadei de vară, schimbări care au loc în ultimele weekenduri din lunile martie și octombrie”, se arată într-un comunicat de presă al Parlamentului European. Membrii Parlamentului European cer Comisiei Europene să realizeze o evaluare detaliată a directivei care prevede schimbarea orei și, dacă este necesar, să redacteze un plan de reviziure a acesteia. Rezoluția votată joi în Parlamentul European a primit 384 de voturi pentru și 153 împotrivă, în vreme ce 12 parlamentari s-au abținut.

Actuala directivă care prevede trecerea la ora de vară a fost adoptată în anul 2001.


Intră acum și în grupul de