Fonduri guvernamentale pentru stâne-tip, dar și centru de colectare și prelucrare superioară a lânii în zona de munte din județul Suceava. Emanuel Havrici: Vrem ca din lână să rezulte și pulovere și pilote


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava Emanuel Havrici a declarat că este necesară o legislație specificiă zonei de munte prin care să se pună în aplicare un program complex și integrat de dezvoltare a acestei zone.

„Zona de munte mă interesează pentru că de acolo provin și acolo m-am angajat că voi face niște lucruri”, a declarat Emanuel Havrici în emisiunea Exclusiv 90 de minute.

El a arătat că din acest motiv este preocupat de management forestier sustenabil și de faptul că trebuie să existe o legislație specifică a zonei de munte

„Vrem să facem, la nivel național, 120 de stâne-tip cu bani guvernamentali. Vrem să facem centre de colectare a laptelui. Vrem să facem centre de colectare a lânii și de prelucrare superioară. Vor fi nouă centre la nivel național din care unul intenționăm să-l facem la Suceava. Să aducem lâna, iar din lână să rezulte și pulovere și pilote și saltele și tot ceea ce se face la nivel european”, a spus deputatul sucevean.

El consideră că muntele are cea mai mare problemă.

„Nu avem un sol corespunzător, nu avem posibilitatea de a crește cultură mare și mergem doar pe câteva lucruri stricte cum e zootehnia, pășunatul, lucruri tradiționale”, a spus Havrici.

El a arătat că județul Suceava are o problemă legată de modul în care, istoric, s-au derulat activitățile în zona cooperativizată din sudul județului și cea necooperativizată, din zona de munte.

„Din păcate, județul Suceava, a fost istoric împărțit în două. Odată, Bucovina și regatul, iar după aceea, fără să vrea nimeni, Bucovina a rămas zona necolectivizată, iar cealaltă zonă a fost colectivizată. Tot timpul a fost o încercare de a se arăta că zona din vale este mai dezvoltată, fiind colectivizată. Nu a fost să fie”, a spus Havrici.

El a spus că pentru zona de munte este nevoie de acest program complex și integrat pentru a fi dezvoltată.(N.B.)


Intră acum și în grupul de