Băișanu cere, în Parlament, înființarea unui birou unic de înmatriculări auto la Registrul Auto Român: Situația de acum zdrobește nervii cetățenilor care își cumpără un autoturism și duce la faliment firme de transport


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele ALDE, deputatul de Suceava Alexandru Băișanu, a cerut, în Camera Deputaților, înființarea unui birou unic de înmatriculări la Registrul Auto Român pentru soluționarea situației actuale în care sunt zdrobiți nervii cetățenilor care vor să-și înmatriculeze un autoturism, iar firmele care își cumpără autovehicule nu le pot folosi luni întregi și au pierderi care le duc la faliment.

Băișanu a spus într-o declarație politică susținută în Camera Deputaților că există în momentul de față o mare problemă în ceea ce privește înmatricularea unui autovehicul.

„Pentru a putea înmatricula un autovehicul, o persoană are nevoie de cel puțin trei luni pentru a rezolva această chestiune”, a spus deputatul sucevean.

El a exemplificat cu o situație din comuna suceveană Bosanci unde o firmă de transport, care are peste o sută de autocamioane, a mai achiziționat, în leasing, încă 47, iar cel puțin trei luni firma va plăti leasingul pentru cele 47 de TIR-uri care nu-i vor aduce profit, ci doar cheltuieli.

Potrivit lui Băișanu, cheltuielile se ridică la  94.000 de euro pentru leasing, 47.000 de euro pentru cei 47 de angajați, în total 141.000 de euro lunar.

„În trei luni e vorba de 423.000 de euro bani pe care o firmă îi plătește în România pentru a ține TIR-urile la marginea drumului fără a produce cu ele. Asta înseamnă ducerea acelei firme la faliment”, a spus Băișanu.

Deputatul arată că la fel pățesc și persoanele fizice care își cumpără un autoturism.

El menționează că pentru a înmatricula autoturismele românii trebuie să facă un maraton fenomenal pornind de la Registrul Auto Român de unde își iau certificatul de autentificare care are o valabilitate de 60 de zile, iar procedura durează mai mult de 60 de zile și trebuie să revină la RAR.

Ulterior, aceștia trebuie să ajungă apoi la Primărie unde să plătească o taxă, la Finanțe unde să i se calculeze impozitele pe care trebuie să le platească, la notar, la traducător și apoi la Serviciul de Înmatriculări, ceea ce înseamnă nervi și pierdere de timp.

„Statul român are datoria să rezolve această problemă prin înființarea unui birou unic de înmatriculări la Registrul Auto Român așa cum fac și țările din UE unde înmatricularea durează o zi-două, maxim o săptămână”,a spus deputatul sucevean.

El a făcut un apel ferm tuturor autorităților care au obligația de a regla acest fenomen care depășește orice limită, „care duce la faliment firme și zodrobește nervii cetățenilor care își cumpără un autoturism”.(T.B.)


Intră acum și în grupul de