Gheorghe Jucan, contracandidatul lui Marian Andronache la președinția PMP Suceava contestă alegerile argumentând că sunt nestatutare


Intră acum și în grupul de

Gheorghe Jucan, contracandidatul lui Marian Andronache care s-a retras din competiție în timpul conferinței, a transmis membrilor din prezidiu un document în care explică motivele pentru care consideră organizarea alegerilor nestatutare și anunță că se va adresa instanțelor de judecată.

Vă prezentăm integral documentul transmis de Jucan

Către Domnul Eugen Tomac,

Președinte executiv PMP

Președinte interimar Suceava

 

Spre știință CODA Suceava

Către Domnul Andronache Marian

Prim-vicepreședinte PMP Suceava

 

          Domnilor colegi, subsemnatul Jucan Gheorghe – Președinte PMP oraș Cajvana și vicepreședinte ales al Organizației Județene PMP Suceava, membru al PMP Suceava încă de la formarea acestui partid, prin prezența va aduc la cunoștință următoarele probleme legate de organizarea și desfășurarea alegerilor în PMP Suceava:

– La îndemnul mai multor organizații locale ale PMP Suceava am luat hotărârea de a mă înscrie în competiția președinției Organizației Județene Suceava.

– Acest lucru nu a fost deloc pe placul contracandidatului meu și a celor câțiva colegi din jurul acestuia mânat de unele interese personale, fapt ce a dus la o încălcare gravă a statutului și regulamentului PMP privind organizarea acestor alegeri.

Inițial Domnul Andronache Marian mi-a propus funcția de prim-vicepreședinte al Organizației Județene Suceava cu condiția să nu-l contracandidez. Bineînțeles acest lucru a fost refuzat de mine și de echipa care se formase în jurul meu.

După acest refuz, deciziile luate în interiorul PMP privind organizarea alegerilor au fost luate cu încălcări foarte grave ale statutului, în secret, adică neaduse la cunoștința organizației.

Cu toate că am avut discuții telefonice cu Domnul Președinte Traian Băsescu care mi-a promis că modul de organizare al acestor alegeri va fi unul transparent și statutar, astăzi constat împreună cu colegii mei că acest lucru nu s-a întâmplat.

În acest sens va arăt următoarele:

– Conferința Județeană de Alegeri nu este statutar convocată, acest lucru fiind prevăzut în statutul PMP prin faptul că Colegiul Județean este cel care convoacă și stabilește regulile statutului de alegeri, la propunerea Consiliului Executiv Județean.

– Colegiul Județean al PMP din care fac parte toți cei 84 de președinți ai organizațiilor teritoriale PMP + membrii C.E.J. nu a fost convocat intenționat, prin urmare conferința de alegeri nu este statutară.

– Consiliul Executiv Județean nou format și anunțat de Domnul Marian Andronache este nestatutar, deoarece nu are în spate o hotărâre a Consiliului Național PMP cum avea vechiul C.E.J.

Acest lucru a fost făcut doar din dorința de a dirija rezultatul alegerilor spre anumite persoane preferate de Domnul Andronache și spre persoanele din anturajul său.

– C.O.D.A. nu a fost aleasă statutar, din care să facă parte persoane vechi din partid, care să convoace organizațiile și membrii acestora, ci mai degrabă s-a urmărit numirea unor persoane ușor controlabile.

Această comisie a suferit modificări pe parcursul activității sale, astfel: D-na Anca Sidor Gâtlan, care a făcut parte inițial din C.O.D.A. a fost înlocuită cu soțul ei Mihai Gâtlan, care nici nu este membru PMP, iar D-na Gâtlan a devenit candidat pentru o funcție de secretar general.

– Comisia de integritate a PMP Suceava aleasă prin alegeri în 2014 a fost dizolvată și numită o altă comisie a cărei componență nu se cunoaște, iar președintele acesteia, un tânăr recent venit în partid (în ultimele săptămâni). Mai mult, acesta, Corduneanu Gabriel-Cosmin, este și candidat înscris la aceste alegeri, contrar statutului PMP.

– Cu toate că în trimestrul al III-lei al anului 2017 s-au efectuat Adunări Generale de Alegeri în aproape 40 de organizații ale PMP din Județul Suceava „noul C.E.J.” nu a ținut cont de aceste alegeri și a validat doar acele organizații care s-au arătat de partea Domnului Andronache, restul fiind trase pe tușă.

În schimb, au apărut organizații noi în localități care nu au avut nici candidați pentru alegerile locale din 2016. Enumăr aici: Cârlibaba, Coșna, Crucea, Dolhești, Gălănești, Horodnicu de Sus, Horodnicu de Jos, Panaci, Poiana Stampei, Șaru Dornei, Straja, Vatra Moldoviței. Aceste localități au convocați un număr de peste 40 de delegați la conferință, după Convocatorul afișat de C.O.D.A.

Statutul PMP prevede în mod expres că în cadrul unei Adunări Generale de Alegeri se întocmește proces-verbal de ședință, se aleg prin vot secret delegații pentru conferință, iar la ședință participa un membru al C.E.J., lucru care nu s-a întâmplat în localitățile de mai sus.

– De asemenea, arăt că în calitate de vicepreședinte al PMP Suceava – am fost prezent la ședința de birou în care Domnul Sidor Cristian – fratele D-nei Anca Sidor Gâtlan, fost președinte al Organizației PMP Câmpulung Moldovenesc a refuzat să mai activeze spunând că se retrage din PMP. Acest lucru a fost reamintit și în alte ședințe de sora sa Anca Sidor Gâtlan. Astăzi îl găsim prezent pe Domnul Andronache, iar Organizația Câmpulung Moldovenesc, în care nu a existat activitate de mai bine de un an de zile, are un număr de 11 delegați neținându-se Adunare de Alegeri.

La polul opus arăt că Organizației PMP Fălticeni, al doilea municipiu ca mărime din județ nu i-au fost validate alegerile și nu are nici un delegat la conferință.

– Nu au fost convocate la conferință organizațiile: Zamostea, Todirești, Calafindești, Bogdănești, Drăgușeni, Vadu Moldovei, Mușenița, Râșca, Cornu Luncii, Capu Câmpului, Dornești, Poieni-Solca, Arbore, Bălcăuți, Hânțești, Dumbrăveni, Izvoarele Sucevei; localități în care PMP are organizații și care au participat la alegerile locale din 2016.

– Deasemenea, repartizarea delegaților la conferința din localitățile acceptate a fost făcută preferențial de către cei care s-au ocupat cu acesta C.O.D.A. și nu după cum arătă statutul PMP și regulamentul de funcționare al PMP.

Exemplific:

LocalitateNr. consilieri locali% la alegerile locale Delegați
Baia423%4
Balaceana15%1
Solca15,5%1
Stroiești16%1
Sucevița16%1
Valea Moldovei15,3%1
Zvoristea15%1
Vicovu de Jos27%2

 

 

 

La polul opus:

LocalitateNr. consilieri locali% la alegerile localeDelegați
Vulturesti15%11
Veresti15%5
Șcheia26%9
Udesti03%6
Preutesti15%5
Dolhasca03%8
Horodniceni15%7
Liteni03%6

– Cajvana al cărui președinte sunt a fost delegată cu 3 persoane, cu toate că avem 3 consilieri, iar scorul obținut la alegerile locale a fost de 20% la vot pentru Consiliul Județean.

– Deasemenea, arăt că au fost refuzate nejustificat cererile de candidaturi a unui număr de 35 persoane care declaraseră deschis că îmi sunt susțînători.

Prin cele arătate în prezenta, consider că aceste alegeri sunt puternic viciate voit și prin urmare am decis să mă retrag din această „competiție” așezată, aranjată în avantajul Domnului Andronache Marian.

Acestea sunt doar o parte din încălcările statutului făcute de către cei care au organizat aceste alegeri, dar suficiente pentru anularea acestora.

Deoarece am cerut personal și prin intermediul presei în nenumărate rânduri să se intre în cadrul statutar și transparent privind modul de organizare al acestei conferințe și nu s-a ținut cont de aceasta, nu-mi rămâne decât să mă adresez Instanței Judecătorești considerând că atât eu cât și colegii mei am fost lezați de un drept pe care îl avem ca membri ai partidului:

– dreptul de a candida și a alege în alegeri trebuie să fie corect și statutar

În încheiere, arăt faptul că Domnul Andronache, contracandidatul meu, prin unii prieteni din media locală m-au împroșcat cu noroi prin articole comandate, denigratoare și neadevărate la adresa mea, ceea ce mă face să cred că mă consideră un candidat mai puternic decât el.

Așa și este.

Eu nu m-am pretat la un asemenea comportament ci am păstrat o linie statutară, cum ar fi normal într-o competiție internă dintre doi colegi de partid (lucru recunoscut de către Andronache într-o discuție telefonică).

 


Intră acum și în grupul de