Băișanu îi sugerează ministrului Finanțelor ca profesorii cu ora, instructorii auto, persoanele cu contract de colaborare sau cu drepturi de autor să fie impozitați în funcție de venitul brut realizat și nu anticipat
Deputatul ALDE Suceava, Alexandru Băișanu, a solicitat, în Parlament, ministrului Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici ca anumite categorii de persoane care realizează venituri fără a avea o normă întreagă să fie impozitate în funcție de venitul brut realizat.

El a arătat într-o interpelare, că înainte de introducerea noilor prevederi, contribuabilii, aveau obligația să depună la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), declarația de venit pe anul trecut până în 31 martie.

„Se depuneau declarațiile fiscale de la locul de muncă și cele din contractele part-time, drepturi de autor, chirii, dobânzi bancare, pentru anul fiscal încheiat la 31 decembrie. Dacă erau diferențe între rețineri, ANAF-ul trimitea notificări și plăteai diferența sau primeai banii luați în plus”, a arătat deputatul sucevean.

El consideră că o soluție bună  ar fi impozitul pe venitul global, calculat în anul fiscal următor și nu plătit anticipat ca în declarația 600 pentru că nu se poate să îți știi câștigul.

 

 „Propunerea mea este ca profesorii la plata cu ora sau fără normă întreagă, persoanele cu dizabilități care nu au program normal de lucru, conform legii, pensionarii care au activitați de câteva ore pe zi, personal pentru care nu este necesară o normă întreagă pentru a-și îndeplini atribuțiile, persoanele cu contract de drepturi de autor, persoanele cu contract de colaborare (de exemplu: medici la clinici private care acordă servicii medicale câteva zile pe săptămână, câteva ore pe zi), șoferi care colaborează cu școli de șoferi pentru câteva ore săptămânal sau psihologii, profesorii de legislație la școlile de șoferi, care prestează câteva ore săptămânal), să fie impozitați în conformitate cu venitul brut realizat”, arată Băișanu.

El consideră că o altă soluție ar fi mărirea amenzilor pentru cei care angajează cu contract redus de muncă însă angajatul prestează mai multe ore de muncă, iar în ceea ce privește contractele part-time  transmise on-line la ITM, această instituție să verifice prin sondaj angajatorii.(N.B.)

 

loading...