Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan cere ministrului Energiei să ofere clarificări privind creșterile excesive și anticipate ale facturilor la energie electrică și gaze naturale


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut, miercuri, ministrului Energiei, Anton Anton, să ofere clarificări privind creșterile excesive și anticipate ale facturilor la energie electrică și de gaze naturale.

„Dacă afirmațiile privind creșterile accelerate ale facturilor la energie electrică și gaze naturale ar fi venit din partea unui parlamentar al opoziției, atunci aceste afirmații ar fi putut fi catalogate ca fiind speculative sau formulate în cadrul competiției democratice dintre opoziție și majoritatea parlamentară. Afirmația: ”România are o performanţă negativă fără precedent la nivel mondial în legătură cu preţul facturilor la energie electrică şi gaze naturale, care au înregistrat majorări de peste 40%, respectiv 48%, într-un singur an.” nu îmi aparține, ci aparține colegului dumneavostră de coaliție de guvernare, domnului Iulian Iancu”, arată Ioan Bălan.

El a spus că în cazul lui Iulian Iancu, în calitatea de președinte al Comisiei pentru industrii și servicii din Camera Deputaților și cu o experiență îndelungată în domeniul energiei, nu se pot pune afirmațiile la îndoială.

„În fapt, nu cred că mai era nevoie să ne anunțe domnul președinte Iulian Iancu această stare de lucruri, atâta vreme cât orice român poate face de unul singur comparație între valoarea facturii din anul precedent și valoarea facturii curente”, a subliniază Bălan.

 

El adaugă că un alt aspect cu totul adevărat cuprins în afirmațiile lui Iulian Iancu este faptul că această evoluție a prețurilor este nejustificată din multe puncte de vedere, însă ea este de neconceput atâta vreme cât România are un potențial energetic deosebit, dispune de toate materiile prime necesare, de infrastructura specifică, iar mare parte din consumul intern este asigurat pe calea importurilor.

„Mă simt dator să vă reamintesc că, după ce domnul Liviu Dragnea a impus demiterea conducerii ANRE în anul 2017, a urgentat numirea unei noi conduceri și a dispus înființarea unor comisii de anchetă, prețul la energie, în special la gazele naturale, a crescut și mai repede decât fusese anticipat”, a avertizat Ioan Bălan.

Parlamentarul liberal sucevean îi cere ministrului, în condițiile în care prețul la energie afectează direct standardul de viață al populației, precum și competitivitate celei mai mari părți a agenților economici, să prezinte o situație detaliată care să conțină motivele pentru care prețul la energie electrică și la gaze naturale au crescut într-un ritm alert în anul 2017 și că nu dorește ca răspunsul să genereze o derobare de responsabilități între ANRE și Ministerul Energiei.

Mai mult, Bălan cere ministrul să explice și ce măsuri concrete – de politică economică, dar și legislativă – ar fi împiedicat acest salt al prețului la energie, care a influența prețul la majoritatea bunurilor de larg consum.

„Vă solicit să-mi prezentați estimările care există la nivelul ANRE și Ministerul Energiei privind evoluția prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Mai concret, ce creșteri de prețuri anticipați pentru anii 2018, respectiv 2019”, a adăugat Bălan.

Deputatul liberal a mai cerut și o situație detaliată, lunară, a cantităților de energie electrică, respectiv gaze naturale, care au provenit pe calea importurilor în perioada 1 ianuarie 2017 – 1 aprilie 2018, precum și prețurile pentru importuri, respectiv pentru producția internă. (N.B.)

 

 


Intră acum și în grupul de