Apel al lui Ioan Bălan, în Parlament, ca parlamentarii PSD să se alăture unui demers pentru istorie: Basarabia are astăzi, mai mult ca niciodată, nevoie de sprijin de la românii din țara mamă! Cine oare se îndoiește că prin brațele românilor de peste Prut nu trece tot un sânge de român?


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a susținut, miercuri o declarație politică în Parlament în care a făcut un apel parlamentarilor PSD să se alăture unui demers pentru istorie întrebându-se retoric dacă se îndoiește cineva că prin brațele românilor de peste Prut nu trece tot un sânge de român.

El a arătat că în 27 martie, toți cei cu sânge de român am sărbătorit 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu țara mamă, România și amintește că în urmă cu un secol, Sfatul Țării făcea primul pas important către ceea ce urma să fie România Mare, proclamând următoarele: ”În numele poporului Basarabiei, Sfatul Ţării declară: Republica Democratică Moldovenească în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Dunăre, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani, din trupul vechii Moldove. În puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului ca noroadele singure să-şi hotărască soarta lor de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama ei, România.”

”Destinul tragic al neamului nostru a făcut ca mama țară să-și vadă copiii lângă ea numai pentru o scurtă perioadă de vreme, după care istoria nedreaptă a celui de-al doilea Război Mondial i-a rupt de la sân pe pruncii ei dragi. Cine oare se îndoiește de faptul că țara mamă nu plânge și astăzi de dorul pruncilor ei? Cine oare se îndoiește că prin brațele românilor de peste Prut nu trece tot un sânge de român? Cine oare ar mai putea să nege vreodată că români, basarabeni, bucovineni, dobrogenii de sud sau români din Voivodina nu sunt cu toții același neam?”, a declarat Ioan Bălan.

El a mai spus că mult prea multă vreme politicienii români și-au consumat energiile în lucruri mărunte, pe care vremea le-a măturat și nimic nu a rămas în urmă.

„Mult prea multă vreme politicienii nu și-au concentrat eforturile, prin consens politic, asupra a ceea ce este mai important pentru români și România. Nu vreau să cred că ați uitat cu toții cât s-a luptat Ștefan să țină Moldova unită! Câți dintre fii acestei țări au îngrășat ogoarele cu jertfa lor supremă? Nu vreau să cred că ați uitat ”pohta” lui Mihai Voievod Viteazul, de a-i vedea pe toți frații români laolaltă, nedespărțiți de ziduri și granițe vremelnice. Domnii țărilor românești ne-au arătat întotdeauna calea cea dreaptă– unirea tuturor românilor”, a subliniat Bălan.

Parlamentarul liberal sucevean a menționat că Unirea cu Basarabia a fost primul pas istoric către înfăptuirea Marii Uniri, iar , astăzi, la aceste momente de sărbătoare, se vede că Unirea cu Basarabia nu este doar un vis frumos, trăit în urmă cu 100 de ani, ci este visul pe care îl au tot mai mulți români de pe o parte și cealaltă a Prutului.

„În Basarabia, aproximativ 120 de localități au adoptat deja declarații unioniste în care și-au pus pe hârtie visul de veacuri al descălecătorilor Moldovei – Unirea cu țara mamă. Nu este decât expresia a ceea ce doresc și simt inimile a mii de moldoveni. Aceleași simțăminte le avem și noi, cei din țara mamă, care i-am primit cu bațele deschise pe cei care îi reprezintă pe unioniști.  Partidul Naționale Liberal, prin vocea președintelui Ludovic Orban, a dat semnalul cel mai clar din rândul tuturor partidelor politice din România, spunând că țara mamă este pregătită să-și primească copilul acasă și că țara mamă trebuie să facă mai mult și mai concret pentru copilul său, decât simple declarații politice. Am apreciat foarte mult poziția președintelui PNL, căci Marea Unire este opera unor lideri politici vizionari, tot membri ai Partidului Național Liberal, care au îndrăznit să viseze la un popor român unit, nu numai prin istorie, valori, cultură, religie și limbă, ci și nedespărțit de frontiere desenate vremelnic peste popoare, peste familii și frați” , a mai declarat Ioan Bălan.

Totodată el a făcut un apel la parlamentarii din majoritatea PSD, care nu foarte demult, se lăudau că sunt ”mândri că sunt români”.

„Oare vă mai mențineți această titulatură? Dacă da, atunci vă rog să lăsați de o parte orice obstacol politic mărunt, orice orgoliu prostesc și haideți să vă alăturați unui demers pentru istorie. Haideți să secăm Prutul, pentru că dacă vom vrea, vom putea. Basarabia are astăzi, mai mult ca niciodată, nevoie de sprijin de la românii din țara mamă! Este cu un pas în Uniunea Europeană și nu va izbândi decât cu ajutorul nostru. Haideți să lăsăm faptele să vorbească despre noi, haideți să ne ridicăm la înălțimea așteptărilor pe care le au românii de la aleșii lor, indiferent de care mal al Prutului am vorbi”, a conchis Ioan Bălan.(N.B.)


Intră acum și în grupul de