Alexandru Băișanu: De ce nu avem autostrăzi? Pentru că marile imperii nu investesc la periferie. Noi suntem la periferia unui mare imperiu, iar acum 50 de ani eram la periferia altui mare imperiu


Intră acum și în grupul de

Președintele ALDE Suceava, Alexandru Băișanu, a declarat, la Piatra Neamț, în cadrul unei dezbateri, că România nu are autostrăzi și o dezvoltare precară din cauză că se află la marginea unui mare imperiu, iar marile imperii nu investesc la periferie.

„Întotdeauna mă întrebam de ce în Republica Moldova rușii nu au făcut niciodată fabrici, uzine, nu au dezvoltat, nu au adus autostrăzi. Vă spun de ce: Pentru că marile imperii nu investesc la granițele imperiului. Știu clar că, la un moment dat, istoria va face ca acel teritoriu să nu mai aparțină imperiului X ci să aparțină imperiului Y cu care se află în permanență în conflict”, a spus Băișanu în dezbatere.

El s-a întrebat astăzi, de ce în România nu se fac autostrăzi cu bani românești, cu bani de la UE, cu banii celui care ar putea să o facă.

Băișanu a explicat că în calitatea sa de vicepreședinte al Comisiei de Transporturi din Camera Deputaților a avut întâlniri cu o delegație din China care a transmis că în doi ani fac 2000 de kilometri de autostradă numai să li se permită.

„De ce nu se poate întâmpla? Vă spun eu: Pentru că marile imperii nu permit infrastructuri și dezvoltări în zonele aflate la periferia marilor imperii. Astăzi suntem la periferia unui mare imperiu, acum 50 de ani eram la periferia altui mare imperiu”, a spus Băișanu.

Liderul ALDE Suceava a mai declarat că astăzi, în România, istoria se repetă.

„Să ne aducem aminte ce s-a întâmplat acum cu mai bine de 50 de ani, după cel de-al doilea război mondial când Rusia, prin intermediul comuniștilor, gen Ana Pauker și restul trimiși în România au reușit să pervertească o democrație deja înfiripată în această țară. Au arestat, pe diferite motive, primari, parlamentari, consilieri locali, oameni politici din PNL și PNȚ spunându-le că sunt fie trădători de neam, fie au furat, fie luptă împotriva intereselor statului român. Nu, oamenii aceia au fost arestați fiindcă așa au vrut comuniștii. Oamenii aceia aveau deja făcut un demers democratic format și câștigat într-o Românie liberă în perioada interbelică”, a punctat deputatul ALDE Suceava.

El a menționat că au fost arestați și fie trimiși la Canal, fie omorâți oameni din vârfurile intelectualității românești, dar au fost arestați și băgați în pușcărie, după ce au fost numiți chiaburi, gospodarii zonelor rurale.

„În locul acestor valori pe care comuniștii le-au distrus atunci, au apărut alte valori la care ne-am supus 50 de ani. Le-am acceptat unii dintre noi, care am rămas în viață. Alții au fost omorâți pentru că nu au acceptat aceste noi valori. Astăzi în România se întâmplă același lucru și oamenii de peste 70 de ani știu foarte bine că istoria se repetă și astăzi se repetă”, a adăugat Băișanu.

El consideră că această repetare a istoriei duce din nou românii sub un „stăpân”.

„Am senzația că poporul român, în momentul în care devine liber caută cu nesaț, după foarte puțin timp în care a gustat din libertate, jugul unui nou stăpân. Ne ducem în lanț singuri. De ce o facem? Habar nu am. Stă în genetica noastră a de fi tot timpul sub cineva?”, s-a întreabat Băișanu.

El a spus că bunicul lui i-a așteptat 40 de ani pe americani să vină să salveze România, dar n-au venit.

„Oare mai luptă cineva pentru țărișoara asta? Stăm în genunchi și așteptăm ca istoria doar să ne schimbe stăpânii? Cred că e nevoie să ne ridicăm astăzi, să fim demni, să înțelegem din erorile istoriei, din propriile erori și să venim cu valori proprii, cu care să salvăm această națiune și să-i oferim un drum al normalității”, a spus deputatul sucevean.

El a subliniat că românii au intrat în UE conștienți.

„ Am vrut să aderăm la valorile europene, la democrația reală, dar sub nicio formă nu voi accepta să mă supun și acelor greșeli pe care o anumită civilizație vrea să le exporte. Vreau să-mi păstrez identitatea și vreau să am raporturi civilzate, corecte, de la egal la egal cu toate marile puteri ale Europei. Nu vreau să-i mai iau în brațe pe ruși sau pe americani. Vreau să înțeleagă că putem colabora și cu unii și cu alții în deplină unitate cu ceea ce numim democrație și respect între state”, a conchis Alexandru Băișanu.(T.B.)


Intră acum și în grupul de