Deputatul Ioan Bălan, în Parlament, se pronunță pentru un nou consens politic, cum a fost cel de aderare la NATO, care să conducă la îmbunătățirea infrastructurii, a sistemului de sănătate și de educație


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, susține într-o declarație politică în Parlament, că se impune un nou consens politic la fel ca în cazul aderării României la NATO și crede că acest consens politic să aibă în vedere îmbunătățirea infrasctructurii, a sistemului de sănătate și de educație.

„În urmă cu fix 69 de ani se punea fundația a ceea ce astăzi reprezintă cea mai puternică alianță politico-militară din lume, Alianța Nord-Atlantică. După un lung și dureros război mondial, ale cărui răni încă nu s-au vindecat pe deplin, un grup de politicieni vizionari semnau, la 4 aprilie 1949, la Washington, actul fondator al unei alianțe eminamente defensive, menită să apere membri de orice amenințări și să preîntâmpine izbucnirea altor tragedii umane. În urmă cu o săptămână, la 29 martie, noi, românii, ar fi trebuit să ne aducem aminte cu toții că în urmă cu 14 ani, în anul 2004, după vizita istorică a președintelui american George W. Bush, România adera la NATO și depunea toate instrumentele de ratificare la Departamentul de stat al Statelor Unite”, arată deputatul sucevean.

El subliniază că apartenența României la NATO reprezintă, fără echivoc, unul dintre cele mai importante succese pe care le-a înregistrat țara noastră în ultimele trei decenii de la căderea comunismului.

„Astăzi, noi și familiile noastre, dormim liniștiți, ne știm părinții și copiii în siguranță, ne simțim protejați, deoarece știm că articolul nr.5 din Tratat ne garantează pe deplin apărarea integrității teritoriale. Vă rog să nu uităm și să ne uităm în istoria tristă a poporului român ce a înseamnat pentru înaintașii noștri să nu aibă niciodată garanții ferme de securitate. Să nu uităm niciodată ceea ce a însemnat pentru neamul nostru românesc să se apere singur și să-și apere frontiere doar cu piepturile soldaților români. Gândiți-vă cum și de ce, români peste Prut au fost separați pe nedrept de patria mamă, de ce sute de mii de români trăiesc încă departe de țara lor fie în Bucovina de Nord, fie în Voivodina sau în Cadrilater. România a pierdut milioane din pruncii săi și părți teritoriale extinse pentru că niciodată țara noastră nu a avut, așa cum are astăzi, garanții atât de ferme cu privire la securitatea cetățenilor și apărarea integrității frontierelor statului român”, a mai punctat Ioan Bălan.

El a ținut să menționeze că nu trebuie uitat că apartenența la NATO nu a însemnat numai plasarea României sub umbrela de securitate cea mai puternică și cea mai sigură din lume, ci a adus cu ea și garanții economice importante, credibilitate și un parcurs european fără drum de întors.

„Aderarea la NATO este cea care ne-a deschis larg ușa către aderarea la Uniunea Europeană. Tot aderarea la NATO ne-a creat oportunitatea de a crea un Parteneriat strategic cu SUA și una dintre cele mai strânse prietenii și colaborări între poporul român și poporul american. Dovada nu este prezentă în declarații frumoase, ci în fapte, motiv pentru care prietenii noștri americani sunt nu numai cu sufletul în România, ci și cu prezența lor efectivă”, consideră deputatul liberal.

Mai mult, el susține că România a înțeles rolul și beneficiile apartenenței la NATO, iar soldații Armatei Române sunt primii care au demonstrat partenerilor din NATO că România a meritat să intre în această alianță.

„ Jerfa și curajul soldaților români, din teatrele de operațiuni, au creat o imagine deosebită țării noastre, care ne face pe deplin mândri de Armata Română. De asemenea, România este între primele state din Alianță care are deja asigurată o finanțare a nevoilor de apărare de 2% din PIB. A fost o decizie politică și printre puținele decizii politice în care partidele importante din România, au dat la o parte orgolii și interese mărunte și au găsit consensul politic asupra a ceea ce înseamnă siguranța și apărarea țării noastre”, a menționat Ioan Bălan.

El explică în declarația susținută în Parlament că partenerii din alianță au numai cuvinte de laudă la adresa României, însă, așteaptă și mai mult.

„Acel consens politic izolat, ar trebui multiplicat și găsit un nou consens și asupra altor aspecte care sunt, fără echivoc, amenințări interne la adresa României: un sistem de educație slab finanțat, un sistem de sănătate în agonie, o infractură învechită și neperformantă. Partenerii noștri așteaptă de la toate partidele politice din România să facă din aceste aspecte interne o prioritate reală”, a subliniat Ioan Bălan.

El a transmis La mulți ani Alianței Nord Atlantice, alianță ale cărei porți au fost deschise către toți iubitorii de stat de drept, democrație și economie liberă.(N.B.)


Intră acum și în grupul de