Alexandru Băișanu s-a întâlnit în Ho Chi Minh cu vietnamezi care au studiat în România și a discutat cu autoritățile vietnameze despre deschiderea de noi parteneriate universitare între cele două țări


Intră acum și în grupul de

Deputatul ALDE de Suceava, Alexandru Băișanu, vicepreședinte al Grupului parlamentar din prietenie cu Republica Socialistă Vietnam a efectuat o vizită în Vietnam unde a purtat discuții cu autoritățile din această țară, s-a întâlnit cu foști studenți vietnamezi care au studiat în România și s-a pronunțat pentru noi parteneriate universitare între cele două țări.

Potrivit unui comunicat de presă al Camerei Deputaților, în perioada 27 martie – 3 aprilie , o delegaţie a Grupului parlamentar de prietenie cu R.S. Vietnam a efectuat o vizită de lucru în R.S. Vietnam. Din delegaţie au facut parte domnul deputat Lucian-Eduard Simion, preşedinte al Grupului de prietenie, domnul deputat Alexandru Băişanu, vicepreşedinte al Grupului, domnul deputat Vasile Gudu, secretar al Grupului, şi domnul deputat Eugen Neaţă, membru al Grupului.

Pe perioada deplasării, Grupul parlamentar de prietenie a avut întrevederi cu Grupul omolog din Parlamentul R.S. Vietnam, condus de doamna Cao Thi Xuan, cu domnul Uong Chu Luu, vicepreşedinte al Adunării Naţionale, cu reprezentanţi ai conducerii oraşului Ho Chi Minh şi cu reprezentanți ai conducerii regiunii Ben Tre, se arată în comunicat.

De asemenea, programul a inclus două vizite de lucru, una în provincia Quang Ninh, la care a participat şi doamna Cao Thi Xuan, preşedintele Grupului omolog de prietenie, iar a doua a avut loc în provincia Ben Tre, unde s-au organizat întrevederi cu membri ai conducerii provinciei, provincia Ben Tre fiind înfrăţită cu judeţul Tulcea, încă din 2014, şi există mai multe proiecte comune care se află în desfăşurare.

Unul dintre cele mai importante proiecte comune este proiectul Dunăre-Mekong, în cadrul căruia România poate contribui prin experienţa pe care o are în domenii precum managementul apei, protecţia mediului, interconectivitatea şi cooperarea transfrontalieră.

În cadrul discuţiilor a fost subliniată relaţia tradiţională de prietenie dintre cele două state şi intenţia României de a intensificare a cooperării pe mai multe planuri, inclusiv în cel economic. Cooperarea României cu R.S. Vietnam se materializează şi prin acordarea de către statul român a 20 de burse de studiu pentru studenţii vietnamezi, cooperare care a dus la formarea a peste 3.500 de specialişti vietnamezi care au absolvit universităţi în România. În cursul vizitei, grupul român a avut întâlnire şi cu Asociaţia foştilor studenţi vietnamezi vorbitori de limbă română din Ho Chi Minh.

Domnul preşedinte Lucian-Eduard Simion şi vicepreşedintele Alexandru Băișanu au menţionat buna cooperare între universităţile româneşti şi cele vietnameze, cea mai nouă colaborare, în acest sens, fiind cea dintre Universitatea Politehnică Bucureşti şi Hanoi University of Science and Technology, arătând deschiderea totală şi pentru alte parteneriate universitare, se arată în comunicat.

În plus, președintele Grupului, Lucian-Eduard Simion, a reiterat solicitarea României de a fi susţinută şi de R.S. Vietnam pentru obţinerea unui mandat de membru nepermanent în cadrul Consiliului de Securitate al O.N.U., pentru perioada 2019 – 2020.

În încheiere, a fost lansată invitaţia către partenerii vietnamezi de a participa la Forumul Economic Francofon pentru Europa Centrală şi de Est, care va fi organizat de România pe parcursul anului 2018.(N.B.)


Intră acum și în grupul de