Deputatul sucevean Angelica Fădor, a explicat în Parlament de ce PNL se opune legii privind autonomia Ținutului Secuiesc: România este stat unitar și indivizibil și așa va rămâne!


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Angelica Fădor, secretar al Comisiei de Administație Publică din Camera Deputaților declarat, miercuri, în Parlament, la dezbaterea Legii privind autonomia Ținutului Secuiesc că PNL votează împotrivă pentru că prin acest proiect se vrea crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român.

 „Grupul PNL va vota împotriva propunerii privind statutul de autonomie a Ținutului Secuiesc care vizează, practic, crearea unei entități statale distincte, paralelă cu statul național unitar român”, a spus deputatul sucevean.

Ea a arătat că este indamisibil ca, în chiar anul Centenarului Marii Uniri, un număr de 149 de localități din județele Harghita, Covasna și o parte din Mureș să fie propuse să aibă o guvernare paralelă în cadrul statului român.

„În propunerea legislativă sunt redate clar limitele teritoriului care ar urma să devină Ținutul Secuiesc, este prevăzută o organizare administrativă proprie, cu autorități publice și instituții specifice proprii la toate nivelurile, folosirea limbii maghiare ca limbă oficială a Ținutului Secuiesc și a simbolurilor națiunii maghiare”, a spus Fădor.

Ea a subliniat că UDMR revine cu această propunere legislativă în Parlament deșie a mai fost respinsă în anii 2004 și 2005, la fel și inițitiva cetățeanească din 2016, care avea un conținut identic.

Angelica Fădor a mai arătat că a acorda drepturi speciale și sporite de autodeterminare unei entități administrativ-teritoriale nerecunoscute de Constituția României, organizată exclusiv pe criterii etnice înseamnă să se admită încălcarea principiului egalității între cetățenii aceluiași stat, propunerea legislativă, în ansamblul ei, încălcând normele și principiile constituționale, ordinea juridică internă, legislația UE și dreptul internațional.

„Stimați colegi de la UDMR, vă atragem atenția că propunerea legislativă nu ține seama de dispozițiile din chiar debutul Legii fundamentale care prevede că „România este stat național, suveran și independent, unitar și indivizibil” și vă asigurăm că așa va rămâne!”, a încheiat deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor.  (T.B.)


Intră acum și în grupul de