Nechifor o interpelează pe Viorica Dăncilă în Parlament în legătură cu Raportul de țară al Comisiei Europene. El cere rapoartele de țară elaborate din 1999 și până în prezent și un punct de vedere referitor la modul în care Comisia Europeană a tratat România prin acest instrument în comparație cu celelalte state membre


Intră acum și în grupul de

Deputatul PSD de Suceava, Cătălin Nechifor, vicepreședinte al Comisiei de Administrație Publică din Camera Deputaților, a cerut premierului Viorica Dăncilă, printr-o interpelare, rapoartele de țară elaborate de Comisia Europeană până în prezent, dar și un punct de vedere al primului ministru privind modul în care Comisia Europeană a tratat România prin acest instrument în comparație cu celelalte state membre.

În interpelare, Nechifor îi transmite lui Dăncilă că anul acesta România va fi din nou evaluată de Comisia Europeană, prin intermediul așa numitului raport de țară, primul dintre ele fiind elaborat în noiembrie 1999, la doar 4 ani de când țara noastră a depus oficial cererea de integrare la Uniunea Europeană.

„Sunt ani și ani de muncă în comun, atât din partea română cât și din partea instituțiilor europene, au fost și plusuri, au fost și minusuri, însă drumul României a continuat să fie ireversibil în integrarea în structurile Uniunii. Au fost de-a lungul timpului poziții pertinente care reflectau realitățile societății românești, dar în egală măsură anumite aspecte păreau să fie mai degrabă prea puțin fundamentate și discutate cu reprezentanții guvernului, oricare ar fi fost el. Am în vedere în acest sens inclusiv instituirea mecanismului de cooperare și verificare care a fost instituit să prevină sau să remedieze deficiențele în domenii precum siguranța alimentelor, fondurile agricole, dar mai ales reforma sistemului judiciar și lupta împotriva corupției. Am acceptat atunci acest mecanism, sau, ca să vorbesc în termeni europeni, acest ”stick and carrot”, prin care orice punct de vedere critic formulat de către Comisia Europeană la adresa României trebuia acceptat fără nicio rezervă de către partea română”, a arătat Nechifor.

El amintește că în urmă cu câteva zile a participat la dezbaterea organizată de Delegația Comisiei Europene la București cu privire la raportul de țară și a observat nuanțele în care Comisia zugrăvește progresul țării în anul anterior, cu bune și cu rele.

Astfel, Comisia remarcă puternica creștere economică, consideră progresul înregistrat în mai multe domenii, inclusiv în sănătatea publică, chiar dacă nu este încă la nivelul european, dar critică în același timp modelul de creștere economică ca fiind prea mult bazat pe consum, considerând nivelul investițiilor situat la 23% din PIB datorat în mare măsură mediului privat. Este remarcată și rata redusă de 4,9% a șomajului din țara noastră, dar în același timp consideră că disparitățile și inechitățile sociale cresc iar, din păcate, unul dintre cei mai dureroși indicatori statistici este acela că unul din doi copii din România riscă să trăiască în sărăcie.

„Cu toate acestea Comisia recunoaște faptul că în anul precedent s-au petrecut mutații importante pe piața muncii, dar acest lucru nu îl consideră întocmai pozitiv și citez ”creșterea puternică a salariilor în anul 2017, susținută și de majorarea cu 16% a salariului minim și de majorările salariale din sectorul public, riscă să exercite presiuni asupra competivității și inflației dacă nu va fi însoțită de măsuri corespunzătoare de impulsionare a productivității””, adaugă deputatul.

În aceste condiții, Cătălin Nechifor solicită premierului Viorica Dăncilă să îi furnizeze rapoartele de țară realizate de Comisia Europeană până în prezent.

Totodată, el solicită premierului și să își exprime un punct de vedere referitor la modul în care țara noastră a fost tratată prin acest instrument, de comisie, în comparație cu celelalte state membre.(N.B.)


Intră acum și în grupul de