Legea Băișanu prin care cei care sunt apți de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale, avizată de Comisia de Administrație din Camera Deputaților. Băișanu: Persoanele certate cu munca nu pot fi susținute cu bani de la stat


Intră acum și în grupul de

Propunerea legislativă a deputatului ALDE de Suceava Alexandru Băișanu referitoare la modificarea şi completarea Legii nr.416 din 18 iulie 2001, privind venitul minim garantat care prevede că persoanele apte de muncă nu pot beneficia de ajutoare sociale a fost votată de Comisia de Administrație din Camera Deputaților.

Proiectul de lege a fost votat la începutul lunii aprilie în Senat, iar acum se află în proceduri de avizare la comisiile din Camera Deputaților.

Potrivit acestei legi, refuzul unui loc de muncă oferit și/sau  de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social.

Astfel, pentru sumele acordate ca ajutor social, toate persoanele majore apte de muncă din familia beneficiară au obligația de a presta lunar, la solicitarea primarului, acțiuni sau lucrări de interes local, fără a se putea depăși regimul normal de lucru și cu respectarea normelor de securitate și igienă a muncii.

Prin această lege persoanele care se dovedesc a munci fără formă legală, își pierd dreptul de a primi ajutor social.

 

Mai mult, legea prevede că „refuzul unui loc de muncă oferit sau refuzul de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională oferite de  agențiile teritoriale pentru ocuparea forței de muncă atrage încetarea dreptului la ajutorul social. Refuzul unui loc de muncă oferit și/sau  de a participa la serviciile pentru stimularea ocupării forței de muncă și de formare profesională conduce la încetarea dreptului la ajutorul social”.

Tot această lege stabilește că „pentru  menținerea dreptului  la ajutorul social, familiile și persoanele singure beneficiare, cu drepturi stabilite de cel puțin 6 luni, au obligația să își achite impozitele și taxele față de bugetul local pentru bunurile pe care  le  dețin în proprietate”.

 

Deputatul ALDE Alexandru Băișanu a salutat votul acordat în Comisia de Administrație din Camera Deputaților și a precizat că urmează avizul Comisiei de Muncă.

Deputatul sucevean a mai spus că va continua să întreprindă demersurile necesare în vederea adoptării acestei legi privind ajutoarele sociale.

El a spus că aceste ajutoare sociale ajung și la persoane certate cu munca și că nu poate fi de acord cu susținerea din bani publici a celor care pot munci, dar nu o fac.

Băișanu a subliniat că persoanele care nu pot presta o muncă vor primi în continuare un ajutor din partea statului.(T.B.)


Intră acum și în grupul de