Ioan Bălan: Codul Administrativ propus de PSD rezolvă interesul liderului PSD, al birocrației slab performante și face ca cetățeanul să fie în slujba administrației și să plătească regește sute de secretari de stat, mii de directori, cu secretare şi şoferi personali, care stau mai mult prin excursii


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL deputatul de Suceava Ioan Bălan a avertizat, în Parlament, printr-o declarație politică, asupra modificărilor pe care coaliția PSD-ALDE vrea să le facă în administrație prin adoptarea Codului Administrativ și care va soluționa doar problemele lui Liviu Dragnea și a birocrației neperformante și mai puțin a cetățeanului plătitor de taxe.

„Guvernul României s-a angajat ca, până la sfârşitul anului 2018, să elaboreze un act normativ care să grupeze toată legislaţia aferentă funcţionării administraţiei publice din România, fie sub aspectul organizării, fie sub cel al competenţelor şi asigurării unei finanţări adecvate. La fel cum s-a procedat în cazul adoptării Legii salarizări, adică s-a pus carul înaintea boilor, şi în cazul Codului administrativ PSD-ALDE a avut în vedere, mai întâi, interesul preşedintelui partidului de guvernare, apoi interesele unei birocraţii slab performante şi, abia la final, la capitolul cu cea mai puţină importanţă, interesul cetăţeanului plătitor de taxe şi necesitatea comunităţilor locale de a se dezvolta”, a declarat Ioan Bălan.

Potrivit acestuia, administraţia publică locală şi centrală există pentru că cetăţenii au agreat să finanţeze structuri administrative care să le furnizeze bunuri şi servicii publice de calitate.

„Administraţia publică trebuie să fie un servant al cetăţeanului şi nu invers, cetăţeanul să fie pus în slujba acesteia. Din păcate, nu vreau să cred că cei care au elaborat proiectul de act normativ, care va intra în dezbaterea Comisiei speciale zilele acestea, nu cunosc aceste lucruri”, a spus deputatul.

Ioan Bălan își exprimă îngrijorarea că şi într-o chestiune atât de importantă şi complexă, cum este adoptarea unui cod administrativ al ţării, cei care îşi asumă adoptarea unui asemenea act normativ nu ştiu ce înseamnă descentralizare, autonomie financiară, subsidiaritate, interesul superior al cetăţeanului.

„Personal, încă din anul 2013, de atunci de când domnul Dragnea s-a folosit într-un mod mişelesc de termenul descentralizare pentru a feudaliza cea mai mare parte a patrimoniului din România, nu mai am încredere în niciun demers la care ia parte PSD. Amintiţi-vă că, în anul 2013, ca urmare a unei sesizări a opoziţiei parlamentare, Curtea Constituţională a constatat că acea lege era în integralitate neconstituţională şi că descentralizarea şi stabilitatea statului român chiar ar fi fost puse în pericol de un asemenea act normativ”, a menționat parlamentarul sucevean.

El a mai spus că actuala coaliţia de partide care conduce  România, PSD-ALDE-UDMR şi Minorităţile naţionale, are aproape trei sferturi dintre parlamentari şi tot atâtea voturi în Parlament, în  vreme ce opoziţia abia dacă ajunge la un sfert, iar dacă Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu şi-ar propune să adopte o lege bună, reformatoare pentru administraţia publică, nu ar avea nicio piedică să o facă, pentru că maşinăria de vot obedientă le votează orice proiect pe care l-au visat cu o noapte înainte.

„Dacă Dragnea şi Tăriceanu chiar ar fi dorit să facă reformă în zona administrativă, atunci ar fi trebuit să înceapă, în mod firesc, cu începutul, nu cu sfârşitul. Ar fi trebuit ca, în anul şi jumătate care s-a scurs de când stăpânesc România ca pe propria moşie, să evalueze, împreună cu asociaţiile de primari, dacă se impune o reorganizare teritorială a administraţiei publice locale, astfel încât, actul administrativ să crească în calitate. Apoi, ar fi trebuit să evalueze dacă actuala împărţire a României pe regiuni de dezvoltare a produs efectele dorite şi cum s-ar putea beneficia mai bine de fondurile gratuite de la Uniunea Europeană. Ştim cu toţii că Regiunea Nord-Est a României continuă să rămână cea mai săracă din Uniunea Europeană, în vreme ce Regiunea Bucureşti-Ilfov este cu mult peste media europeană”, a declarat Bălan.

El a mai spus că ar fi recomandat să scuture de praf standardele de cost din administraţie, elaborate de Emil Boc în anul 2010, dar îngropate de PSD, care ar conduce la economii bugetare şi la respect pentru cheltuirea banilor publici, colectaţi din buzunarele cetăţenilor.

„Nu în cele din urmă, aş fi pus-o pe doamna Dăncilă să numere sutele de secretari de stat care populează administraţia publică centrală, sutele şi miile de directori, plătiţi regeşte, cu secretare şi şoferi personali, care stau mai mult prin excursii, denumite „delegaţii”, sutele de agenţii guvernamentale, care toacă bani buni de la buget şi nu fac absolut nimic pentru cetăţean”, a continuat Ioan Bălan.

Mai mult, pentru că PSD are în denumire şi cuvântul „democrat”, deputatul sucevean s-ar fi aşteptat de la Liviu Dragnea să arate că nu urăşte democraţia, adică puterea poporului, şi să deblocheze discuţiile pe marginea proiectului PNL privind alegerile primarilor în două tururi de scrutin.

„Am urmărit cu atenţie şi am constatat că domnul Dragnea se consideră foarte apreciat şi iubit de români. Foarte bine! Dacă este chiar aşa, de ce se teme atunci de votul cetăţenilor? De ce se opune ca alesul local să fie cel mai legitimat de votul popular. Votul cetăţeanului este barometrul cel mai sigur şi mai clar despre cât de respectat este un politician sau despre câtă încredere au cetăţenii într-un partid politic. De asemenea, constat că reprezentanţii PSD-ALDE se laudă cu beneficiile aduse programul lor de guvernare. De ce nu lăsaţi cetăţenii să aprecieze dacă ceea ce aţi promis este totuna cu ceea ce aţi făcut?”, a întrebat retoric Ioan Bălan.(N.B.)


Intră acum și în grupul de