PNL va intenta chiar și un proces colectiv pentru ca banii românilor din Pilonul II de pensii să nu fie naționalizați de PSD. Angelica Fădor: PSD intenționează, practic, să fure din banii noștri, 9 miliarde de euro


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a anunțat, vineri, că PNL va face toate demersurile necesare pentru a opri PSD să naționalizeze banii românilor din Pilonul II de pensii, inclusiv un proces colectiv.

„PSD intenționează, practic, să fure, din banii noștri, ai tuturor, ai românilor, peste 9 miliarde de euro care s-au acumulat”, a spus Fădor.
Ea a declarat că românii trebuie să știe că au acumulat la Pilonul II de pensii bani, iar acești bani sunt ai lor și nu trebuie să permită nimănui să le fure acești bani.

Ea a explicat diferențele majore între Pilonul I de pensii, care este unul în care se colectează bani pentru plata pensiilor în plată și Pilonul II, care este administrat privat și unde se acumulează bani care să fie folosiți, după cum dorește persoana respectivă și care pot fi lăsați și moșternire.

Potrivit acesteia, peste patru milioane de angajați din țară contribuie la Pilonul II pentru o pensie privată suplimentară, iar PSD vrea să desființeze acest fond de acumulare și să pună mâna pe banii românilor din conturile personale de pensie.

Deputatul Fădor a spus că, în medie, în aceste fonduri, pentru fiecare român s-au acumulat în fiecare cont circa 11.000 de lei.

„PSD încearcă să ia acești bani pentru a acoperi găurile pe care le au în ceea ce privește pensiile și celelalte promisiuni electorale”, a spus Fădor.

Ea a menționat că PSD a încercat de mai multe ori să desființeze Pilonul II de pensii, dar că în urma scandalului public a renunțat, dar că a emis însă o Ordonanță de Guvern prin care în loc să se mărească la 6 la sută contribuția angajatului, aceasta a fost scăzută la 3,75 la sută de la 5,1 la sută, ceea ce înseamnă că în contul salariaților vor intra mai puțini bani.

Fădor crede că PSD va încerca să diminueze spre 0 contribuția.

Deputatul liberal a mai spus că fără o pensie suplimentară, actuala generație de salariați  vor mai primi o pensie decentă în condițiile în care va exista un dezechilibru major, de 3 la 1, între numărul pensionarilor și angajaților.

Fădor a prezentat în conferința de presă și demersurile legale făcute de PNL pentru a stopa PSD să naționalizeze banii acumulați de români prin Pilonul II, inclusiv sesizarea Avocatului Poporului, care nu a dorit să atace ordonanța de guvern prin care s-a redus la 3,75 la sută contribuția angajaților,  dar că a și depus un amenament prin care contribuția să crească la 7 la sută din ceea ce plătesc acum, acesta însemnând că românii ar putea să acumuleze mai mulți bani în contul personal.

Ea a subliniat că, acum, contribuția angajatului la fondul de pensii este de 25 la sută, din care la Pilonul I de pensii este de 21,25 la sută, bani cu care se plătesc pensiile publice actuale, iar restul de 3,75 la sută, la Pilonul II, care se acumulează în fondul de pensii privat și că, PNL propune ca din cei 25 la sută contribuție la fondul de pensii, valoarea care să fie transferată în contul privat al angajatului să crească la 7 la sută.

„În cazul în care cei de la PSD-ALDE nu înțeleg că nu le dăm voie să ne fure banii din conturi, vom iniția un proces colectiv în numele tuturor celor care sunt afectați în acest moment”, a spus Fădor care a arătat că se va încerca obținerea suspendarea ordonanței de urgență.

PNL intenționează să apeleze chiar la instanțele internaționale astfel încât dreptul la proprietate și dreptul la pensie să fie garantat, a menționat deputatul.

În cadrul conferinței de presă, consilierul județean PNL Tudor Plăcintă, care va coorona activitatea de infromare a sucevenilor privind Pilonul II de pensii a spus că multora li se par cifre și procente, în final bani care sunt dați statului român, dar a subliniat că diferența este că se acumulează fonduri importante, cu randament destul de mare.

El a spus că este necesară o conștentizare a celor care sunt contributori la fondul de pensii administrat privat să știe despre acești bani.

„Nu vrem ca, așa cum părinții noștri au fost generația de sacrificiu a unei tranziții aproape interminabile, să fim și noi o generație de sacrificiu și cei care vor veni după noi pentru că, la un moment dat, un partid care conduce vremelnic România, s-a gândit să folosească acei bani acumulați în acele fonduri de investiții”, a spus Plăcintă.

Potrivit acestuia, PNL va încerca să explice cetățenilor că sunt proprietari pe o sumă de bani care îi aparține și că nimeni nu poate să atenteze la proprietatea lui.(T.B.)

News Bucovina a transmis Live această conferință de presă

 


Intră acum și în grupul de