Ioan Bălan, în Parlament: Guvernul vrea să confiște banii economisiți în ultimii 10 ani de milioane de români pentru a avea o pensie decentă. PSD este enervat că pensionarul nu va mai fi captiv, dependent de pixul de la Guvern


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a declarat, în Parlament, că Partidul Național Liberal se angajează să întreprindă orice demers pentru a apăra drepturile celor peste 7 milioane de români care au bani strânși la Pilonul 2 de pensii și pe care Guvernul Dragnea vrea să-i confiște pentru că PSD este enervat că pensionarii nu vor mai fi dependenți doar de pixul de la Guvern.

Bălan a spus că Partidul Național Liberal a demarat recent o campanie națională de informare și de apărare a drepturilor fundamentale pentru peste 7 milioane de români, care au economisit mulți bani la Pilonul 2 de pensii.

„Să știți că nu am fi demarat o astfel de acțiune dacă Guvernul Dragnea nu ar fi pus gând rău economiilor pe care le-au făcut românii, dacă Guvernul nu ar fi demonstrat că vrea să confiște banii strânși în ultimii 10 ani, de milioane de români, pentru a avea o pensie decentă, atunci când se retrag din câmpul muncii, la pensie”, a spus Bălan.

El i-a întrebat pe parlamentarii care susțin Guvernul Dragnea-Dăncilă dacă nu le este rușine atunci când se duc acasă și îi privesc în ochi pe cetățeni.

„Atunci când i-ați mințit pe români, în anul 2016, că le veți aduce lapte și miere, măriri de salarii și de pensii, de ce nu le-ați spus că le veți confisca viitorul, lor și copiilor lor? În niciun program de guvernare din ultimele 3 aprobate de Parlament, nu ați spus românilor că vreți să le furați economiile făcute în ultimii 10 ani! Dimpotrivă. Liderii voștri au negat cu vehemență că nu se va întâmpla acest lucru”, a spus Bălan.

El a amintit că Olguța Vasilescu spunea, cu mai puțin de un an în urmă, că: ”există o lege cu Pilonul II de pensii, noi ar trebui să alocăm 6% pentru Pilonul II de pensii …  se va întâmpla acest lucru de anul viitor” și a observat că de la promisiunea de creștere la 6%, românilor li s-au tăiat contribuțiile la 3,75%, luându-le până la 20% din pensia viitoare.

„Semnalele sunt tot mai clare că, de la 1 iulie 2018, vor să desființeze cu totul contribuțiile la sistemul de pensii. De la doamna Vasilescu nu putem formula prea multe așteptări, pentru că și atunci când s-a ocupat de salarii, dublarea lefurilor a însemnat scăderea veniturilor angajaților”, a adăugat deputatul sucevean.

El a mai declarat că Liviu Dragnea, prim-ministru de facto al României, i-a certat pe cei care ”au îndrăznit” să spună că PSD-ALDE sunt pe cale să fure economiile a 7 milioane de români că „este o prostie!” și că ” nimeni nu are pusă în pericol pensia, nu se naţionalizează Pilonul II”.

„Să înțelegem că Dragnea nu știe ce-i fac subalternii sau chiar el este cel care excelează în minciună și îi obligă și pe miniștri să facă la fel?”, a întrebat Bălan.

El s-a mai întrebat cine poate să aibă încredere în Guvernul PSD atâta vreme cât una spune și alta face. „Ați dat garanții că nu vă atingeți de banii de pensie ai românilor și, deja, prin nerespectarea graficului de creştere a contribuţiilor la pensiile administrate privat, s-a ajuns la o acumulare mai mică cu 12,9% în conturile românilor. Altfel spus, deja s-a luat peste 1,1 miliarde de euro din banii care trebuiau să meargă în pensiile din Pilonul 2. După diminuarea contribuțiilor de la 1 ianuarie 2018, s-a mai diminuat, încă o dată, valoarea banilor care trebuia să meargă în conturile românilor. Toate acestea s-au întâmplat în vreme ce Guvernul spune că avem creștere economică!”, a spus Ioan Bălan.

El consideră că iresponsabilitatea PSD-ALDE față de viitorul acestei țări este maximă, că în România populația scade de la o zi la alta, iar tinerii sunt mai puțini, copii se nasc tot mai rar, iar numărul de angajați este tot mai mic.

„Sistemul actual de pensii este deja în colaps, are deficite de peste 10 miliarde, deși numărul de pensionari este aproape egal cu numărul de angajați. Din ce se vor plăti pensiile peste 9-10 ani, atunci când raportul va fi de 1 angajat la 2-3 pensionari? Cum va putea un angajat să susțină pensia la 2-3 pensionari?”, a mai întrebat deputatul sucevean.

El susține că PSD-ALDE este pe cale să dărâme orice s-a construit corect în ultimii ani și că toată această degringoladă este determinată de faptul că, oricâte guverne va mai schimba Dragnea, țara tot la fel de prost va fi guvernată.

„Uitați-vă la cum a evoluat economia în 2018! Suntem deja în riscul de a intra în recesiune, după ce creșterea economică a fost de 0.3% la sfârșitul anului 2017, iar în 2018 economia s-a oprit din creștere! Bugetul este plin de găuri, iar Guvernul PSD-ALDE nu are bani pentru a majora cuantumul pensiilor de la 1 iulie 2018”, a spus Bălan.

El i-a transmis direct lui Liviu Dragnea că pensionarii sunt furioși pentru că le-a confiscat jumătate din majorarea la care aveau dreptul, potrivit legii, de la 1 ianuarie 2018.

„I-ați dus de nas că le veți majora doar pentru jumătate de an și nu pentru un an întreg, iar acum constatați că nu aveți bani la buget pentru a da acest drept pensionarilor. Să știți că îi veți înfuria și mai tare pe români dacă veți merge mai departe cu planul diabolic de a fura din banii din Pilonul 2. Niciun pensionar nu vă va ierta că ați confiscat banii copiilor și nepoților, pentru a le da bunicilor!”, a spus Bălan.

El a anunțat că Partidul Național Liberal se angajează să întreprindă orice demers pentru a apăra drepturile celor peste 7 milioane de români care au bani strânși la Pilonul 2 de pensii.

„ Sunt banii lor, sunt economiile lor, sunt proprietatea lor privată. Sunt bani care, la rândul lor produc alți bani, adică randamente. Banii din Pilonul 2 de pensii sunt bani siguri, sunt bani cerți, strânși în conturi individuale. Pensionarul din Pilonul 2 nu va mai sta cu mâna întinsă la mila Guvernului, dacă acesta va vrea sau nu să-i majoreze pensia. Tocmai acest lucru enervează la culme PSD-ALDE, ideea că pensionarul nu va mai fi captiv, dependent de pixul de la Guvern. Românii trebuie să își apere drepturile în fața celor care vor să le confiște, iar PNL va fi alături de fiecare cetățean”, a conchis Ioan Bălan.(N.B.)


Intră acum și în grupul de