Nechifor îi cere ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să afle de la ministrul Finanțelor Eugen Teodorovici din Guvernul Ponta soluția legală pentru ca 61 de primării sucevene să achite ratele la creditul pentru „Utilități și Mediu” și îi cere să dea detalii în legătură cu cel care înșelat primarii cu acest proiect

 Deputatul Pro România de Suceava Cătălin Nechifor a solicitat ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, să explice de ce atunci când era ministru al Finanțelor în Guvernul condus de Victor Ponta a găsit soluția legală pentru ca 61 de primării sucevene care sunt împrumutate pentru proiectul„ Suceava-Utilități și Mediu” să plătească ratele printr-o rectificare bugetară, iar acum, când este ministru al Finanțelor în Guvernul Viorica Dăncilă nu există soluție legală pentru a se evita intrarea în incapacitate de plată a acestor primării.

Într-o interpelare adresată ministrului Finanțelor, Nechifor arată că la începutul acestei luni Teodorovici a întreprins o vizită în județul Suceava, ocazie cu care a avut și o dezbatere cu oameni de afaceri, parlamentari și reprezentanți ai autorităților locale, unde, printre altele, ați subliniat faptul că statul nu poate prelua creditul pe care Consiliul Județean Suceava și un număr de 61 de primării asociate l-au angajat pentru realizarea programului ”Utilități și mediu la standarde europene în județul Suceava” care prevedea și construcția unor magistrale de gaz și a unor centrale termice în câteva localități urbane din județ.

El îi amintește ministrului că a declarat că „această problemă s-a analizat, s-a discutat în comisia de buget-finanțe a Parlamentului și a fost și o propunere legislativă. Statul nu are voie să preia acest credit” și a apreciat că ”atunci când s-a contractat creditul, în anexa către bancă era trecută fiecare primărie și suma împrumutată, și nu era trecută primăria, suma și obiectivul care trebuia făcut din acei bani”.

Intrând mai concret în analiza acestui proiect ministrul a menționat că, la momentul inițierii programului, conducerea Consiliului județean de atunci i-ar fi înșelat pe primarii care s-au asociat, concluzionând că „trebuia să se stabilească în mod clar: mie îmi faci rețeaua cutare, conducta, investiția X. La unii s-a făcut, la alții nu s-a făcut. Cine trebuia să urmărească partea de contract în sine, nu de finanțare, ci de investiție? Nu scrie nicăieri că statul preia la sine această povară fiscală. Dacă era această prevedere, statul nu are o problemă să găsească chiar o soluție temporară la problema aceasta, numai că povara fiscală nu poate să o preia statul”.

 

„Prin urmare, vă adresez rugămintea să detaliați ce înțelegeți prin faptul că primarii au fost înșelați la momentul asocierii cu consiliul județean, pentru că, din păcate, bugetele locale sunt afectate de povara fiscală, mai ales că de 3 ani încoace guvernul nu a mai sprijinit financiar plata ratelor și dobânzilor datorate de localități”, a cerut Nechifor.

 

Deputatul sucevean își exprimă speranța că ministrul va putea găsi totuși soluția legală pentru a veni alături de cele 61 de localități și în fapt alături de oamenii care trăiesc aici și care sunt privați de realizarea altor proiecte de dezvoltare locală.

„Îmi permit să vă dau o sugestie și vă îndemn să luați legătura cu fostul ministru care a deținut portofoliul finanțelor publice până în data de 17 noiembrie 2015 în guvernul Victor Ponta, care a rezolvat situația anului respectiv prin rectificare bugetară”, a conchis Nechifor.

În prezent se află în dezbaterea Camerei Deputaților propunerea legislativă a senatorului PNL de Suceava Dan Cadariu privind preluarea la datoria publică a sumei de 17.261.739,95 euro, parte din împrumutul extern contractat, cu garanţia statului, prin Ministerul Finanţelor Publice, de către Consiliul Judeţean Suceava, în asociere cu un număr de 60 unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Suceava, de la Deutsche Bank AG Londra, pentru finanţarea Programului “Utilităţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava”

(T.B.)

loading...