Ioan Bălan cere ministrului Educației să explice situația privind acordarea de tichetele de vacanță personalului din învățământ: De ce dascălii trebuie să facă o cerere pentru a obține un drept și de ce se impozitează venituri nesupuse impozitării?


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Bălan, a cerut, în Parlament, ministrului Educației, Valentin Popa, să explice situația acordării tichetelor de vacanță personalului din învățământ, atât în ceea ce privește cererile pe care acesta trebuie să le depună, dar și în ceea ce privește impozitarea lor în condițiile în care fac parte din categoria veniturilor nesupuse impozitării.

„Potrivit prevederilor Legii-cadru nr.153/2013 privind salarizare personalului plătit din fonduri publice, personalul din sistemul bugetar beneficiază de acordarea unor tichete de vacanță în limita nominală a valorii de 1.450 de lei. Această măsură ar trebui să reprezinte un stimul important pentru turismul intern, din România, atâta vreme cât aceste tichete se pot utiliza exclusiv pe teritoriul național”, a spus Bălan în Camera Deputaților.

El adaugă că, chiar dacă cu o relativă întârziere, inspectoratele școlare județene au demarat procedurile specifice pentru colectarea informațiilor, în vederea distribuirii tichetelor de vacanță pentru anul 2018.

„Din păcate, ca orice demers de politică publică din ultimii ani, nici acesta nu a scăpat piedicilor birocratice și problemelor de aplicare unitară, la nivel național. De mai multe săptămâni, în spațiul public au apărut informații potrivit cărora tichetele de vacanță sunt distribuite către dascăli sub condiționalitatea completării unor formulare tip/cereri, prin care titularii solicită expres acordarea sau ”renunțarea” la un drept conferit de lege”, explică Bălan.

El subliniază că, deși prevederile Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal sunt extrem de clare – aceste venituri nu sunt supuse impozitului pe venit – mare parte dintre inspectoratele școlare și contabilii care întocmesc statele de plată nu cunosc dacă le supun sau nu impozitului pe venit.

Ioan Bălan îi spune că în calitate de deputat sucevean, care se adresează unui ministru sucevean al Educației, cu speranța ca turismul din Județul Suceava să fie un beneficiar al turismului intern al românilor, îi cere acestuia să explice de ce este nevoie ca personalul din învățământ să completeze cereri exprese pentru acordarea tichetelor de vacanță, atâta vreme cât vorbim despre un drept conferit de lege, iar informațiile despre cadrele didactice și personalul auxiliar sunt, în totalitate, deținute de inspectorate și conducerile școlilor.

El vrea să afle ce se întâmplă cu personalul din sistemul de învățământ care, din considerente obiective  nu și-a completat cererea pentru acordarea drepturilor de vacanță? Pierde acest drept.

Parlamentarul sucevean solicită ministrului Valentin Popa să spună și când va emite o circulară care să conțină clarificări privind regimul fiscal al drepturilor de vacanță, care nu se supun impozitului pe venit, precum și altor contribuții sociale.(N.B.)


Intră acum și în grupul de