Fostul președinte executiv al ALDE, Vasile Nistor: Tăriceanu-Dragnea, co-președinți ai Statului Paralel

Fostul președinte executiv al ALDE, Vasile Nistor, fost vicepreședinte al Senatului, a transmis, miercuri, redacției News Bucovina un punct de vedere despre situația actuală din politica internă pe care îl prezentăm integral.

„În 2016 i-am cerut lui Călin Popescu-Tăriceanu să organizeze un congres extraordinar ALDE, în care să fie adoptate criterii de integritate pentru candidații la alegerile parlamentare din acel an. Sub adăpostul mezalianței cu Partidul Social Democrat își găsisera loc pe lista de candidați, oameni cu dosare penale, sprijiniți tacit de chiar președintele partidului, și el urmărit penal de DNA. Am crezut așadar de cuviință ca formațiunea din care făceam parte să dea semnalul unei curățenii generale la nivel de clasă politică și să adopte o poziție dură în lupta anticorupție.

Evident, domnul Tăriceanu s-a opus. Mai mult decât atât, a decis excluderea contestatarilor săi din ALDE. Reacția obișnuită a publicului în asemenea situații e să dea vina pe o luptă internă pentru putere în partid, câștigată de cel mai puternic politician. Și de ce nu? La momentul respectiv eram președinte executiv al partidului, senator al României si patru ani vicepresedinte a Senatului, cu o carieră îndelungată în slujba țării; și, un lucru la fel de important, nu făceam parte din tagma lui Tăriceanu, prezența mea acolo datorându-se unificării cu un alt partid. Într-o lume politică măcinată de orgolii mărunte, o asemenea explicație ar fi fost nu doar credibilă ci și logică.

Disputa din acea toamnă nu avea deloc ingredientele specifice ale unei simple lupte partizane. Motivul pentru care am ieșit în plen, la microfonul Senatului, cerând demisia lui Călin Popescu-Tăriceanu atât din funcția de președinte al Senatului, cât și din Parlament, avea o conotație cât se poate de clară: Un Parlament fără candidați cu dosare penale.

Domnule Tăriceanu, consider că aveţi datoria morală faţă de România să vă prezentaţi demisia din funcţia de preşedinte al Senatului întrucât sunteţi acuzat de încălcarea legii. În orice ţară din Europa democratică, al doilea om în stat reprezintă un etalon pentru ceilalţi. Ca preşedinte al Senatului, ar trebui să daţi dovadă de consideraţie şi respect pentru românii care v-au votat şi v-au acordat încrederea. […]

A venit momentul să demonstrăm că nu toţi suntem la fel. Unii membri ai Senatului sunt anchetaţi sau au dosare penale şi din acest motiv consider că a venit momentul ca aceştia să demisioneze din funcţia de conducere deţinută la nivelul Senatului, să renunţe la imunitatea parlamentară sau la mandatul de senator pentru a se pune la dispoziţia Justiţiei” (Justiția se înfaptuiește în sala de judecată, nu răstălmăcită în plenul Parlamenului) (Vasile Nistor, 26 septembrie 2016).

Poate ați auzit de statul paralel. E un subiect extrem de îndrăgit pe la vârful partidelor din coaliția guvernamentală. Se dezbate ore întregi la televiziunile prietene, se disimulează în slogan atotcuprinzător în campania electorală, devine scuza ideală în fața criticilor venite de la Bruxelles. Pentru un observator neavizat, statul paralel e aparent această structură malefică, ce îi împiedică pe domnii Tăriceanu și Dragnea în a face bine țării. Însă pentru cineva familiarizat cu realitățile politice românești, discursul coaliției PSD-ALDE atinge o cotă nemaivăzută de ipocrizie și falsă dihotomie. Căci statul paralel există, nu am nicio îndoială în privința asta; dar există pentru a facilita distrugerea justiției românești de către clica celor doi domni aflați vremelnic în fruntea țării. Când spunem statul paralel, spunem în fapt Tăriceanu și Dragnea.

Lista păcatelor celor doi indivizi e uriașă. Gașca PSD-ALDE duce de câțiva ani un război pe viață și pe moarte împotriva instituțiilor abilitate pentru lupta anticorupție. Prin promovarea penalilor în funcții de conducere, prin impunerea de candidați murdăriți în alegerile locale și naționale, prin încercările nenumărate de a nimici justiția, se urmărește revenirea la o epocă de mult apusă, când politicienii și afaceriștii aflați în cârdășie, jefuiau această țară fără nicio teamă de repercusiune. Statul paralel imaginat de cei doi e un sistem aflat în afara sferei de interes a DNA-ului și care reușește să-și protejeze favoriții de a răspunde în fața legii.

  • Consilieri local, județeni, primari, președinți ai consiliului județean confruntați cu probleme penale, fac parte din statul paralel;
  • Deputați, senatori, miniștri, prim-miniștri confruntați cu probleme penale, care încearcă să se ascundă în spatele imunitații, fac parte din statul paralel;
  • Înalt funcționarii publici, funcționarii publici din toate sferele administrative centrale și locale (prefectură, justiție, servicii de securitate, sănătate etc) care se confruntă cu probleme penale, fac parte din statul paralel;
  • Aproximativ 3% din înalți demnitari, înalți funcționari centrali și locali etc. care premeditat încalcă legea statului român, în opinia mea, fac parte din statul paralel;
  • Înalți demnitari, înalți funcționari centrali și locali etc. ai adevăratului stat sănătos încearcă să elimine acest segment corupt din funcționarea statului.

Dar ce e mai negativ în această construcție hidoasă e modul în care o parte din cetățenii României au fost transformați în victime colaterale. Pentru ca statul paralel să subziste, e nevoie ca centrele sale de putere să fie subdezvoltate, sărăcite, furate de oportunități și investiții în dezvoltarea economică a regiunilor pentru ca românul să rămână sărac și obedient; instituțiile oneste sunt infiltrate de penali, pentru ca românul să-și piardă încrederea în stat și să recurgă la serviciile mafiei statului paralel. Și dacă situația pare o copia exemplul Italiei de sud în anii de glorie Cosa Nostra nu e nicio coincidență – căci ce era mafia italiană dacă nu o alternativă coruptă și criminală a statului real?

Însă ce ne facem cu judecătorii sau procurorii anchetați, cu probleme penale? Nu e oare asta dovadă suficientă ca justiția e la fel de coruptă precum clasa politică? Genul acesta de exerciții sofistice face parte din arsenalul obișnuit al discursurilor politicienilor murdăriți – ce poate fi mai liniștitor pentru un infractor decât să-și amăgească conștiința aruncând cu murdărie înspre cei care-l anchetează? Din punctul meu de vedere, sănătatea unui sistem dăinuiește prin existența unor pârghii de autocurățare a elementelor negativeun magistrat ce încalcă legea dar răspunde pentru asta, întărește statul de drept și-l poziționează ca un obstacol de netrecut în fața penalilor din politică, obsedați în a eluda orice responsabilitate. Lupta anticorupție nu e perfectă dar e perfectibilăerorile fac parte din natura umană, iar noi aici, vorbim de un război pe viață și pe moarte pentru salvarea României.

Tot acest joc politic are, până la urmă, un scop bine-definit, pentru alegerile prezidențiale din 2019 – să-l scoată din cărți pe actualul președinte. Atât Tăriceanu cât și Dragnea își doresc să candideze la funcția supremă din stat, urmărind a izola orice candidat al opoziției. Pentru Tăriceanu visul de a fi cel mai important om din stat, îl urmărește încă din 1990. În vederea atingerii acestui scop, s-a aruncat în brațele Partidului Social Democrat și a devenit ideologul penalilor; i-a folosit pe pesediști în a-și împlini agenda de distrugere a justiției românești și, probabil, se gândește deja cum să-i păcălească pentru a fi candidatul lor la prezidențiale. Și pentru că îl cunosc bine, îi pot transmite oficial, prin această scrisoare, că această strategie proastă, fără viziune, nu va avea decât un simplu deznodământ: eșec total. Călin Popescu-Tăriceanu nu va fi niciodată președinte al României; dar va rămâne în istorie ca președinte al statului paralel.

În 2016 am refuzat să mai candidez în alegerile parlamentare. Am preferat să înființez împreună cu colegii mei de idei grupul “Acțiunea pentru Parlament Curat” și de a milita în continuare pentru o primenire a clasei politice. La un an jumătate distanță vedem acum că, din păcate, am avut dreptate. Strategia politică formată din deputați și senatori cu dosare penale și-a păstrat influența. Au fost promovați în funcții oameni slabi și influențabili, care nu ridică deloc probleme de moralitate și legitimitate asupra liderilor cu probleme în justiție. Tinerii politicieni ajunși în Parlament sunt lipsiți de experiență și nu au capacitatea de a rezista presiunilor puse de lupii bătrâni. S-a trecut la lupta pentru demiterea procurorului-șef al DNA, Laura Codruta Kovesi. Iar când grupul statelor împotriva corupției al Consiliului Europei (GRECO) declară ca e profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor și al procurorilor cât și de proiectele de amendamente la legislația penala, statul paralel tace mâlc, urmărindu-și în continuare planurile nefaste.

Pe cale de consecință, singura opțiune ca România să nu devină victimă colaterală în războiul politicienilor penali cu Justiția este BUTONUL DE RESET. E nevoie de o restructurare din temelii și fără compromisuri a clasei politice și a mediului administrativ. Românii care ies în stradă pentru a se opune abuzurilor statului paralel și ilegal Tăriceanu-Dragnea au nevoie de aliați, acum mai mult ca niciodată. Ca apărători ai valorilor de drept, avem obligația să luptăm pentru România Democrată, pentru Lege și Ordine.

 

Vasile Nistor”

 

loading...