Ministerul Transporturilor confirmă îngrijorările exprimate de deputatul Angelica Fădor că nu sunt bani pentru finalizarea modernizării DN 18: Urmare a constrângerilor bugetare Ministerul Finanțelor a acordat o sumă cu mult sub cea necesară


Intră acum și în grupul de

Ministerul Transporturilor, prin secretarul de stat Ion Iordăchescu, a confirmat îngrijorările exprimate de deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor, că nu sunt bani pentru finanlizarea modernizării drumului național DN 18.

 

„Ministerul Transporturilor a fundamentat la elaborarea proiectului de buget pe anul 2018 necesitatea asigurării întregii sume pentru finalizarea obiectivului DN 18. Însă, urmare constrângerilor bugetare, Ministerul Finanțelor Publice a alocat pentru programul de reabilitare și modernizare a drumurilor naționale o sumă cu mult sub cea necesară / solicitată”, se arată în răspunsul Ministerului Transporturilor la o solicitare a deputatului Angelica Fădor.

Secretarul de stat arată că pe parcursul implementării proiectelor, în funcție de progresul lucrărilor pe fiecare proiect, se vor redistribui sumele așa încât să fie cheltuite toate alocațiile aprobate prin Legea nr. 2/ 2018 a bugetului de stat.

„De asemenea, la rectificarea bugetului de stat pe anul 2018, Ministerul  Transporturilor va solicita  sume suplimentare pentru Programul  de reabilitare/ modernizare a drumurilor naționale, inclusiv pentru drumul național DN 18”, precizează secretarul de stat Ion Iordăchescu.

Deputatul PNL de Suceava Angelica Fădor a întrebat, în Parlament, pe ministrul Transporturilor, Lucian Șova, dacă vor fi menținute termenele privind finalizarea reabilitării DN 18 în condițiile în care suma necesară pentru încheierea lucrărilor este de 91,6 milioane de lei, iar bugetul alocat pentru întreaga țară este de 65,3 milioane de lei.

Fădor arată că în cursul anului 2016 au fost semnate contractele de lucrări pentru reabilitarea DN 18 Moisei – Iacobeni, dar DN 18 a fost împărțit în patru loturi distincte,  din care loturile 3 și 4 se află pe raza județului Suceava unde lucrările sunt mult întârziate.

Astfel, lotul 3 Șesuri – Cârlibaba, km 180+850 – km 199+400 a avut data de începere 15 septembrie 2016, iar data preconizată de finalizare a fost 14 septembrie 2017 și are data revizuită de finalizare 25 mai 2018 în timp ce lotul 4 Cârlibaba – Iacobeni, km 199+400 – km 220+088 a avut data de începere 15 martie 2017, iar data de finalizare preconizată este 15 noiembrie 2018.

„Îngrijorarea mea este alimentată și de faptul că în ultimii ani, în contextul politic creat de alianța aflată la guvernare, am asistat la promisiuni neonorate, stabilirea de termene fără pic de realism, întârzieri justificate sumar și lipsă de transparență în ceea ce privește stadiile realizării lucrărilor”, a conchis Fădor.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) arată în raportul pentru luna aprilie 2018 că în ceea ce privește reabilitarea DN 18 loturile 3 și 4 nu există finanțare.(T.B.)


Intră acum și în grupul de