Deputatul Ioan Bălan a aflat de la ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu, că programul de alimentare cu gaze naturale a localităților rurale este doar un proiect pentru care nu au fost alocați bani. Ministrul recunoaște că masa lemnoasă necesară încălzirii populației a scăzut semnificativ


Intră acum și în grupul de

Viceprim-ministrul Paul Stănescu, ministrul Dezvoltării Regionale, i-a răspuns deputatului PNL de Suceava Ioan Bălan, că programul național privind alimentarea cu gaze naturale a localităților rurale este doar un proiect și că nu au fost prevzăute fonduri pentru acest program.

Astfel, ministrul Paul Stănescu îi transmite deputatului Ioan Bălan că Programul de Guvernare, la capitolul Administrație Publică Politici Regionale, prevede creșterea  calității  vieții populației  inclusiv în  ceea  ce privește  accesul  la căldură.

„ Având în vedere acest aspect,  coroborat cu faptul că masa lemnoasă necesară încălzirii populației a scăzut semnificativ, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Economiei și Ministerul Energiei au  propus aprobarea unui program național prin care să fie extinse  rețelele  de distribuție  a gazelor  naturale,  finanțat  din  fonduri  de la bugetul de stat, bugetul local, fonduri nerambursabile, din fonduri ale operatorilor de distribuție precum și din alte surse legal constituite”, se arată în răspuns.

Scopul principal al promovării și  aprobării acestui program național de  gaze naturale, constă  sprijinirea populației prin asigurarea infrastructurii necesare distribuției gazelor naturale în vederea încălzirii locuințelor și conservarea  masei lemnoase existente precum și protejarea  mediului înconjurător, precizează ministrul.

El arată că Memorandumul  privind  inițierea  demersurilor  necesare pentru instituirea acestui program a fost aprobat de Guvernul României și că este necesar ca cele trei  ministere  inițiatoare  ale memorandumului precum  și  instituțiile  avizatoare  să  analizeze  legislația  în vigoare din domeniul de competență și să propună modificări și completări  ale cadrului legal incident, dacă este cazul, pentru ca Programul să poată fi aprobat și implementat în condiții  optime.

Acum se constituie un grup de lucru instituțional care să elaboreze proiectul de act normativ, iar Ministerul Dezvoltării așteaptă nominalizările celoralalte ministere care vor face parte din grupul de lucru.

„În prezent, în cadrul programelor de finanțare cu fonduri europene, în perioada 2014- 2020, categoria obiectivelor propuse spre a fi finanțate în cadrul acestui program nu sunt eligibile și, de aceea, se impune găsirea unei variante de finanțare pentru acest sector. Totodată, ținând cont și de propunerea dumneavoastră, pentru perioada imediată de programare, 2020-2026, în cadrul negocierilor cu instituțiile europene va fi avută în vedere și finanțarea sectorului de alimentare cu gaze”, subliniază Paul Stănescu.

În ceea ce privește asigurarea finanțării Programului începând cu anul 2018, el precizează că nu au fost prevăzute credite bugetare prin legea bugetului de stat în anul 2018, Programul fiind încă în stadiul de proiect.(T.B.)


Intră acum și în grupul de