Deputatul PSD Emanuel Havrici îl critică dur pe deputatul Pro România Cătălin Nechifor pentru că vorbit de riscul pierderii clasificării UNESCO în cazul Rezervației Codul Secular Slătitoara: Domnia sa nu a înţeles nimic din valoarea acestei rezervaţii și consideră că bănci sau panouri publicitare i-ar spori valorea

Deputatul PSD de Suceava Emanuel Havrici a criticat dur, sâmbătă, abordarea deputatului Pro România Cătălin Nechifor care a vorbit de lipsa de investiții pentru punerea în valoare a Rezervației Codrul Secular Slătioara și riscul pierderii clasificării UNESCO ce a fost obținută în urmă cu un an la Cracovia.

Vă prezentăm integral comunicatul transmis de Emanuel Havrici

„Având în vedere declaraţiile făcute de domnul deputat Cătălin Nechifor referitoare la posibilitatea ca Rezervaţia Naturală Codrii Seculari Slătioara să fie exclusă din parimoniul UNESCO, sunt obligat din respect pentru generaţiile de silvicultori, profesori universitari, cercetători și nu în ultimul rând față de comunitatea locală să aduc câteva clarificări.

Proiectul de integrare a rezervaţiei în UNESCO a însemnat o muncă de echipă la care au participat oameni de știință, profesori universitari, specialişti de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice, ONG-uri, personal din cadrul ministerului de resort, angajați ai Direcţiei Silvice Suceava, Ocolului Silvic Stulpicani, Şcoala Stulpicani precum și Primăria Stulpicani. Trebuie menţionat că meritul păstrării intacte a biodiversității aparţine multor generaţii de silvicultori care au luptat pentru ca această arie protejată să rămână intactă în ciuda presiunilor la care au fost supuși datorită intereselor economice privind exploatarea lemnului de aici.

Din punctul meu de vedere în calitate de Șef al Ocolului Silvic Stulpicani, acesta a fost cel mal important proiect pe care l-am coordonat și promovat, înțelegând valoarea incontestabilă a acestui areal.

Menţionez că la momentul în care urma să se facă verificarea în teren de către delegaţii UNESCO prin intermediul IUCN am solicitat sprijinul domnului Cătălin Nechifor pe atunci Preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava pentru a repara drumul judeţean care leaga localitatea Stulpicani de Codrii Seculari Slătioara. În urma unei deplasări în teren la care au participat și colegi din cadrul Ocolului Silvic Stulpicani, acesta mi-a recomandat să renunț la proiectul de integrare a Codrilor Seculari în patrimoniul UNESCO întrucât nu sunt statui impresionante, monumente vechi, iar pentru nişte copaci mari nu o să obţinem acreditarea.

Este adevărat că domnul Cătălin Nechifor nu putea înţelege complexitatea unui astfel de ecosistem întrucât pentru aceasta ai nevoie de pregătire de specialitate și experiență în domeniu, care se acumulează în zeci de ani, dar ar fi putut înţelege munca depusă de o echipă de oameni pentru un obiectiv care a devenit strategic pe plan naţional și judeţean.

Grav este faptul că nici acum, după patru ani, domnia sa nu a înţeles nimic din valoarea acestei rezervaţii și consideră că bănci sau panouri publicitare i-ar spori valorea, criticându-i tocmai pe aceia care au luptat pentru păstrarea intactă a acestor arborete. Dacă atunci când era preşedinte de Consiliu Judeţean a refuzat să ne sprijine, acum declaraţiile sale iresponsabile din presă aduc prejudicii celei mai importante rezervaţii naturale din judeţ.

În concluzie consider că domnul deputat ar trebui să iși ceară scuze publice față de cei care veghează la păstrarea biodiversității și integrităţii Codrului Secular Slătioara și să facă un efort să înțeleagă de ce a fost aceasta rezervaţie inclusă în Patrimoniul Universal UNESCO”.

Citește și Nechifor prezintă condițiile tehnice pentru menținerea clasificării UNESCO pentru Rezervația Codrul Secular Slătioara și arată că există două situri, Pietrosul Mare și Retezat, unde responsabilii UNESCO au observat nefuncționarea lor și se pune problema menținerii clasificării