Ioan Bălan, în Parlament, prezintă eșecul Guvernului PSD în educație: Cele 2.500 de școli și grădiniţe noi a rămas promisiune în timp ce mii de școli continuă să funcţioneze în ilegalitate. Manualele școlare noi, pline de greșeli, sunt mai rele decât cele vechi. Din cauza sărăciei, 1 din 5 copii nu merge la școală


Intră acum și în grupul de

Vicepreședintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a arătat, miercuri, în Parlament, adevărata situație a Educației în România în guvernarea PSD.

„Viitorul unei ţări depinde în mod esenţial de calitatea sistemului de învăţământ! Viitorul unei naţiuni va fi luminos numai dacă toţi copiii merg la școală, indiferent dacă ei s-au născut la oraș sau la sat. Prosperitatea și dezvoltarea economică este condiţionată de existenţa unui învăţământ performant, permanent atent la schimbările tehnologice, flexibil la evoluţiile pieţei muncii. Mi-aș fi dorit ca cei care au condus soarta învăţământului românesc în ultimii 30 de ani să fi știut și înţeles toate aceste lucruri și să fi acţionat în acest sens”, a arătat Ioan Bălan într-o declarație politică.

El susține că din păcate, însă, școala a început din nou, iar condiţiile în care elevii au fost primiţi în sălile de clasă, în cele mai multe cazuri, sunt mai rele decât în anul precedent.

„Singurele investiţii care s-au realizat în școli au fost cele care s-au făcut din banii administraţiilor locale, din banii puţini care le-au mai rămas la dispoziţie după ce Guvernul le-a confiscat banii din anii anteriori, în vreme ce Guvernul a promis mult și a făcut nimic. Promisiunea celor 2.500 de școli și grădiniţe noi a rămas tot la stadiul de promisiune, iar manualele școlare noi, pline de greșeli, sunt mai rele decât cele vechi. Mai mult decât atât, mii de școli continuă să funcţioneze în ilegalitate. Din cauză că nu s-au făcut investiţii, din cauză că toalete sunt tot insalubre și fără apă curentă, aproape jumătate dintre unităţile de învăţământ nu au nici astăzi avize sanitare sau autorizaţiile de securitate la incendii”, a declarat deputatul liberal sucevean.

Totodată, el le-a spus parlamentarilor că sunt cunoscute de toată lumea condiţiile în care arată școala românească la început de an școlar și că, potrivit Constituţiei, învăţământul de stat obligatoriu este gratuit, fapt prevăzut în Legea fundamentală, însă, în practică, acest lucru nu se verifică.

„Nu știu câţi dintre dumneavoastră cunoașteţi că și astăzi, anul 2018, aproape 1 din 5 copii nu merge la școală? Una dintre cauzele principale pentru care copiii, în special din mediul rural, nu merg la școală este de natură economică! Da! Copiii din familii mai nevoiașe nu își pot permite să asigure costurile în creștere ale școlii. Ghiozdănelul cu rechizite, transportul, pacheţelul și toate celelalte costuri conexe au ajuns la un nivel la care școala a devenit, dintr-un bun public gratuit, un bun de lux, pe care nu și-l permit toţi copiii”, a mai declarat Ioan Bălan.

El a subliniat că a susţinut, alături de colegii săi din PNL, mai multe propuneri legislative care ar fi diminuat, măcar în parte, piedicile economice care stau în calea accesului copiilor la învăţământ.

„ PNL a propus programul ”masa caldă în școli”, care ar fi asigurat o alimentaţie sănătoasă pentru elevi și un stimul pentru toate familiile ca să-și trimită copiii la școală. Am susţinut majorarea alocaţiei de stat pentru copii, astfel încât aceasta să asigure măcar rechizitele necesare oricărui școlar. Am propus, de asemenea, programul ”școală după școală”, tot ca o formulă de sprijin pentru părinţii care merg la serviciu și nu au cu cine să-și lase copiii. Am propus bani mai mulţi pentru transportul elevilor de la sate cu microbuze școlare, căci sunt încă mulţi copii care merg pe jos ore întregi de acasă și până la școală. Ne-am lovit, de fiecare dată, de opoziţia PSD-ALDE, care, în cele mai multe cazuri a respins programele propuse de noi, pe motiv că nu sunt resurse financiare”, a adăugat parlamentarul.

Bălan a menționat că a înţeleses, din spusele lui Dragnea, ale premierului Dăncilă și al altor lideri PSD și ALDE, că România este ”tigrul” Europei la creșterea economiei, că sunt atât de mulţi bani la buget, că nu mai au ce face cu ei.

„Mă întreb, oare, când să îi credem pe actualii guvernanţi? Cert este faptul că, oricât de mulţi bani ar avea bugetul, oricât de mult va crește economia, educaţia nu va fi niciodată o prioritate pentru PSD-ALDE. De asemenea, este evident că atâta vreme cât Guvernul nu va face investiţii serioase și nu va susţine familiile cu venituri modeste, mii de copii nu vor merge în continuare la școală, deși, potrivit Constituţiei, învăţământul obligatoriu este gratuit”, a conchis Ioan Bălan. (T.B.)


Intră acum și în grupul de