Ioan Bălan arată cum Guvernul PSD se încurcă în propriile minciuni și, în timp ce susține că are creștere economică semnificativă, taie finanțările primăriilor cu riscul să nu-și poată plăti angajații și nici să realizeze proiectele propuse


Intră acum și în grupul de

Deputatul PNL de Suceava Ioan Bălan a solicitat, printr-o intepelare în Parlament a ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Paul Stănescu, ca acesta să explice de ce în condițiile în care se laudă cu creștere economică semnificativă, Guvernul taie finanțările pentru foarte multe primării din țară, inclusiv în județul Suceava.

Bălan arată că Ordonanța de urgență a Guvernului nr.79/2017 a produs multiple efecte negative, atât asupra veniturilor salariale nete ale angajaților din sectorul privat, dar și asupra sustenabilității bugetelor administrațiilor publice locale.

„ Cea mai importantă pierdere au înregistrat-o primăriile dezavantajate din punct de vedere economic, în special ca urmare a scăderii sumelor și cotelor defalcate din impozitul pe venit. De asemenea, este foarte probabil ca și cotele din taxa pe valoarea adăugată să nu se ridice la nivelul estimat, ca urmare a nerealizării nivelului de încasări programat prin Legea nr.2/2018 privind bugetul de stat”, a arătat deputatul liberal sucevean.

El a amintit afirmațiile ministrului Finanțelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, prin care confirma că ”parte de salarii, în septembrie, rămâne neacoperită pentru entităţi la nivel public.”

„Vă aduc la cunoștință că finanțarea deficitară a administrațiilor publice a pus foarte multe primării în imposibilitatea susținerii unor proiecte de investiții de interes local, în dificultatea asigurării cheltuielilor curente și acoperirea plății salariilor și a obligațiilor fiscale aferente salariilor”, arată Bălan.

Liderul liberal adaugă că în condiții de creștere economică semnificativă, Guvernul s-a angajat prin Legea nr.2/2018 să asigurare doar un ”nivel al sumelor provenite din cotele din impozitul pe venit şi al sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale estimate a fi încasat în anul 2018 cel puţin egal cu nivelul aceloraşi sume încasate de unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale în anul 2017”.

El notează că chiar dacă unitățile administrației publice locale ar fi trebuit să beneficieze de resurse suplimentare, cea mai mare parte a acestora acuză diminuarea semnificativă a resurselor transferate.

În aceste condiții, Ioan Bălan cere ministrului Dezvoltării Regionale să prezinte o situație comparativă între anul bugetar 2017 și anul 2018, care să reflecte resursele financiare transferate de Guvern la nivelul consiliilor județene din România, prin cote și sume defalcate din impozitul pe venit și prin cotele defalcate din TVA, o situație comparativă între anul bugetar 2017 și anul 2018, care să reflecte resursele financiare transferate de Guvernul României către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale (comune și orașe) din Județul Suceava, dar și o situație comparativă între anul bugetar 2017 și anul 2018 cu privire la excedentele bugetare înregistrate de către unităţile administrativ-teritoriale din Județul Suceava. (N.B.)


Intră acum și în grupul de