Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu cere demiterea de urgență a ministrului Transporturilor, Lucian Șova: Dezastrul din infrastructura de transport a fost confirmat chiar de comisarul european pentru politica regională Corina Crețu

Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu a cerut premierului Viorica Dăncilă să-l demită pe ministrul Transporturilor, Lucian Șova arătând că după ce acesta nu a făcut nimic în domeniu a și refuzat banii europeni pentru Autostrada Iași-Tg Neamț-Tg Mureș.

„Este un dezastru. S-a umplut paharul. Dezastrul a fost confirmat în aceste zile chiar de comisarul european pentru politica regională Corina Crețu. Comisarul european a dezvăluit strategia falimentară a Guvernului privind infrastructura, şi că, în acest moment, există un singur proiect de infrastructură mare depus spre finanțare. Se impune un lucru de bun simț, demiterea Ministrului Transporturilor”, a spus Cadariu.

El a arătat că dacă pentru demiterea ministrului nu este suficient acest dezastru privind Autostrada Iași-Tg Mureș, mai amintește și modul incalificabil și inadmisibil în care au fost tratate proiectele de infrastructură din județul Suceava, din Regiunea de Nord-Est și din toată Moldova cum sunt centura Sucevei și centura Rădăuțiului, DN 18 Iacobeni – Borșa, DN 2 pe tronsonul Siret-Suceava-Roman și multe altele.

„Domnul ministru s-a „remarcat” pe perioada întregului mandat doar prin declarații năucitoare, cum ar fi cea în care spune că dacă o să avem autostrăzi, o să avem salarii mari și multinaționalele vor pleca către alte zone fără autostrăzi, sau că vom putea circula pe centură „când va fi gata”, „se va circula pe autostrăzile ce vor fi recepționate” și s-a „jucat” cu carioca făcând autostrăzi, pe hârtie”, a spus senatorul liberal sucevean.

El a subliniat că după ce în 2017 s-a tăiat 47% din bugetul Ministerului Transporturilor, acum se refuză bani europeni ceea ce este inadmisibil.

„ Comisarul european declara zilele trecute că a făcut de mai multe ori apel la Guvernul României să depună proiecte de infrastructură spre finanțare și că infrastructura de transport e marea problemă. Deocamdată se cheltuie bani pe proiecte fazate, restante din exercițiul financiar anterior, dar începând din 2019 va exista riscul de a pierde bani dacă nu se vor genera cereri de plată şi, de asemenea,  facturi pentru a plăti mari proiecte de infrastructură”, a explicat Cadariu.

El precizează că nimeni nu obligă România cu privire la ce proiecte să fie finanțate cu bani europeni și că depinde doar de cei care concep proiectele cum se folosesc acești bani.

„Este cât se poate de clar. Pentru acest dezastru, cei responsabili trebuie să plece. Ca minimă măsură se impune demiterea Ministrului Transporturilor.Până la această dată Guvernul a fost surd la apelurile făcute de parlamentarii din zonă, la strigătul societății civile, a ignorat și obstrucționat mitingurile organizate pentru a se atrage atenția supra acestui dezastru. Este deja prea mult. Se impune o minimă și decentă recunoaștere a incompetenței, a unei politici falimentare cu consecințe antiromânești – demisia sau demiterea”, a conchis senatorul Daniel Cadariu.(N.B.)